Cu diagnostice care nu se mai termină în a fi enumerate, un copil de nici 3 ani a primit o a doua șansă la viață. Sub îndrumările directoarei DGASPC Caraș-Severin, Elena Amzoi, un șir întreg de acțiuni s-a dovedit a fi util când specialiști dintr-o policlinică din Milano au acceptat să opereze băiețelul.
După ce o mamă a născut o pereche de gemeni la Spitalul Județean de Urgență Reșița, aceasta a ales să-și abandoneze copiii în spital. Din păcate, gemenii – o fetiță și un băiat – au fost separați. Fetița a fost dată în plasament, iar băiatul, cu grave probleme de sănătate, a fost dat în regim de urgență la Centrul „Nera” Oravița. Acest plasament, casă de tip familial pentru copiii cu dizabilități, era singura variantă unde băiețelul putea beneficia de îngrijiri speciale.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin au încercat să găsească o soluție pentru copilul de nici de trei ani, astfel că, după controale efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” Timișoara și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, răspunsul nu era îmbucurător. Alimentat printr-o sondă naso-gastrică, diagnosticat cu foarte multe boli cronice la inimă, pulmonare, retard mintal, malformații congenitale la nivelul rinichilor, medicii din București au refuzat intervenția chirurgicală. Motivul este lesne de înțeles. „Din cauza complexității malformației, intervenția chirurgicală nu se poate asigura, în timp util, în clinicile din țară.”, ne informează reprezentanți ai DGASPC C-S, care nu au vrut să renunțe. Au contactat conducerea unui spital din Italia, mai exact Policlinica „San Donato” din Milano, care a analizat cazul și ulterior a programat operația. Ca atare, în luna februarie a anului 2019, copilașul a fost operat în Milano, intervenția chirurgicală fiind realizată cu succes.
În prezent, copilul este hrănit natural, are o evoluție favorabilă, beneficiază de controale medicale periodice în cadrul Centrului „Nera” Oravița. Interesul, perseverența și, probabil, inspirația celor implicați au salvat și oferit o viață nouă băiețelului născut cu atâtea probleme grave de sănătate și abandonat de ființa de care avea cea mai mare nevoie.