AVERTISMENT: Banatul Montan dispare de pe harta turistică a României! Un director din Consiliul Județean desființează turismul din zona Văliug – Crivaia – Semenic – Gărâna!

Cristian Bîtea, director executiv în Palatul Administrativ, prezintă o Analiză SWOT care arată un adevăr trist și mai mereu ocolit: n-am fost în stare să avem grijă de frumusețile lăsate de Dumnezeu, n-am întreținut ceea ce s-a făcut cândva și, în plus, acolo unde s-au investit câțiva lei și efort au lipsit mintea, inspirația și viziunea!

Atât de lăudat, Banatul Montan atrage în continuare exagerat de puțini turiști raportat la potențialul uriaș pe care îl are. Și asta pentru că de aproape 30 de ani ne mințim unii pe alții că, în Semenic, spre exemplu, se face turism. Câteva căbănuțe și o instalație skifift la care ajungi pe un drum de-ți plângi de milă nu înseamnă turism niciunde în lumea civilizată. Și nu înseamnă nici în zona Semenic. În sfârșit, cineva din conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin recunoaște asta și prezintă o radiografie tristă, dar foarte aproape de realitate, a ceea ce există cu adevărat în Munții Banatului.

Strategia comună realizată de Primăria Reșița, Primăria Văliug și Consiliul Județean pentru dezvoltarea turismului în Banatul Montan arată bine, chiar foarte bine. Deocamdată, pe hârtie. Cum se prezintă la ora asta turismul în zona Văliug – Crivaia – Semenic – Gărâna?! În analiza SWOT prezentată de Cristian Bîtea, sunt identificate mai multe puncte slabe și riscuri decât puncte tari și oportunități, ceea ce arată din start că Banatul Montan e mult, mult în urmă la capitolul turism.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Un prim punct slab identificat ar fi accesul greoi al turiștilor din cauza lipsei conexiunilior și al slabei capacități a transportului public. Valorificarea necorespunzătoare a resurselor turistice, oferta scăzută a posibilităților de agrement, numărul mic al locurilor de cazare și nedezvoltarea turismului rural ca alternativă la tursimul sportiv sunt alte bube mari. Bîtea merge mai departe și vorbește despre insuficiența materialelor de promovare turistică și despre nerespectarea normelor de construcție în zonele practicării sporturilor de iarnă și al ariilor protejate. Aici ar putea fi amintită construcția Consiliului Județean din turbăria de pe Muntele Mic, dar acum e în zadar. Tot la capitolul puncte slabe sunt menționate slaba dimensionare  sau mai degrabă lipsa sistemelor de canalizare și alimentare cu apă, lipsa parcărilor și a grupurilor sanitare, insuficiența infrastructurii sportive pentru practicarea sporturilor montane și de iarnă, neglijarea infrastructurii sportive existente și degradarea accentuată a acesteia. Mai sunt aduse în discuție costurile mari de reabilitare a ceea ce am distrus ca proștii și lipsa investitorilor privați. Și ar mai fi ceva, potrivit analizei prezentate de directorul Bîtea: „în cazul stațiunilor ce oferă facilități pentru practicarea sporturilor de iarnă se înregistrează un raport negativ calitate – preț în comparație cu destinații similare din Europa”!

Bîtea prezintă totodată și riscurile în cazul în care nici măcar acum nu se face nimic concret pentru turismul din Banatul Montan. Vor apărea în continuare construcții fără autorizație sau care nu se încadrează absolut deloc în peisaj, vor fi promovate servicii de proastă calitate, ceea ce înseamnă că turiștii vor fi trași pe sfoară, infrastructura se va degrada în continuare, iar concurența internațională, dar mai ales cea din județele învecinate, unde am văzut cu toții că se poate, vor ajuta ca Banatul Montan să dispară de pe harta turistică a României!

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/