Avem teste rapide antigen pentru școlile din Timiș, dar nu are cine să le prelucreze

untitled design set 970x90 px

Timișul a primit aproximativ 20 de mii de teste rapide pentru depistarea cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, însă acestea vor fi distribuite într-o primă fază doar școlilor din Timișoara, Lugoj, Deta și Sânnicolau Mare. Motivul: în comune nu există medici școlari care să le prelucreze. 

Către Inspectoratul Școlar Județean Timiș au fost distribuite, duminică, peste 20.500 de teste antigen, spune inspectorul școlar general Marin Popescu, urmând ca acestea să fie distribuite unităților școlare cu cabinete medicale. În total, Timișului i s-au promis 40.000 de astfel de teste.

„În Timișoara avem toate unitățile școlare cu cabinete, chiar dacă acelea sunt arondate la alte unități, nu fiecare cabinet școlar are un medic sau personal calificat pe medicină școlară. Important e că fiecare școală e «atinsă» undeva de un cadru medical. În afară de Timișoara, teste vor fi transmise la cabinetele din Lugoj, Sânnicolau Mare și Deta. Criteriul după care vor fi transferate aceste teste este acela al numărului de elevi la nivelul unei unități de învățământ. Cam jumătate din cantitatea repartizată județului Timiș care va rămâne nedistribuită – mă refer aici la acele unități de învățământ care nu au cabinete școlare – rămâne la DSP, urmând a se stabili modalitatea prin care va fi transferată și cine va realiza la nivelul unităților de învățământ care nu au cabinete școlare testarea elevilor, dacă va fi cazul.”, a declarat Marin Popescu.

În Timiș, școala a început luni în 591 de unități de învățământ. Dintre acestea, 167 de școli se găsesc în scenariul verde, 214 – în scenariul galben și 210 – în cel roșu. Două unități de învățământ din Timiș sunt carantinate – Grădinița PP 30 din Timișoara și grădinița din Pesac. În ambele au fost confirmate persoane bolnave de coronavirus. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca în Parța, școala să se desfășoare online și în această săptămână, din cauza ratei mari de infectare la nivelul localității, peste 10 la mia de locuitori.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Timișoara e cea mai afectată localitate din județ pentru că e pe scenariul roșu. Aici avem și populația școlară cea mai mare. La nivelul Timișoarei avem un număr de 93 de unități de învățământ, 7.122 de elevi cu prezență fizică și 25.000 de elevi care studiază acasă – gimnaziu și liceu – cu excepția celor care fac practică.  Chiar dacă ne găsim într-o zonă roșie, la Timișoara există o singură unitate de învățământ – Grădinița PP 30, structură a Școlii Gimnaziale nr. 6 – care e în carantină din cauza infectării personalului nedidactic de la această unitate. Erau 3 persoane confirmate pozitiv cu Covid-19. Avem un numr de 863 de elevi care studiază online, fiind motivați medical și 168 de persoane care continuă predarea online, fiind motivate medical.”, a explicat Popescu.

La nivel județean, potrivit IȘJ Timiș, 945 de elevi își desfășoară în continuare activitatea în online, din motive medicale, iar 199 de cadre didactice predau online, din aceleași rațiuni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/