Romeo Dunca n-a ținut cont de reproșurile primarilor și, folosindu-se de majoritatea pe care PNL o are în Consiliul Județean, repartizează întreaga sumă defalcată din TVA pentru repararea drumurilor județene și comunale pentru prima categorie!
3,44 milioane de lei au ajuns în Caraș-Severin, o sumă nesemnificativă pentru un județ care are poate cea mai proastă rețea de drumuri județene și comunale din România. Practic, nu prea ai ce împărți. Repartizarea pe unități administrativ teritoriale se face, conform Ordonanței de Guvern nr.19/2022, în funcție de lungimea și de starea tehnică a drumurilor, prin hotărâre de Consiliu Județean, după consultarea primarilor. Ședința de consultare a avut loc în 25 august, ocazie cu care mai mulți primari și-au exprimat nemulțumirea față de intențiile președintelui Dunca. În sensul de a cheltui toți banii pentru drumurile județene. Romeo Dunca n-a băgat în seamă pe nimeni. În fond, n-a băgat în seamă nevoile oamenilor din comunitățile respective.
„Multe dintre proiectele recent aprobate cu finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, precum și proiectele aflata în derulare sau finalizate finanțate prin PNLD I și PNDL II, reabilitează sau modernizează drumuri comunale. Nu s-au primit solicitări/adrese de la UAT-uri pentru alocarea de sume pentru drumurile comunale. Propun ca întreaga sumă de 3.441 mii lei alocată județului nostru să fie utilizată pentru majorarea finanțării cheltuielilor privind drumurile județene pe anul 2022”, a explicat președintele CJ, recunoscând totodată „starea dezastruoasă a unor tronsoane de drumuri județene”.
Ca atare, Direcția de Drumuri Județene a propus majorarea sumei alocate inițial, de 12 milioane de lei, cu suma de 3,44 milioane, rezultând undeva la 15,5 milioane lei. Programul lucrărilor de drumuri județene finanțate din sume defalcate din TVA devine astfel ceva mai consistent. Pentru activitatea de iarnă se alocă 4.87 milioane de lei, mai exact, pentru deszăpezire. Pentru întreținere periodică pe timp de vară s-a repartizat în acest an suma de 8,8 milioane, în timp ce estetica rutieră, însemnând toaletarea marginilor drumurilor, curățirea șanțurilor și acostamentelor, costă 850.000 de lei. Pentru siguranța circulației, marcaje rutiere/indicatoare și parapete pe rețeaua de drumuri județene se cheltuie exact 900.000 de lei.
Romeo Dunca susține că primarii din județ au fost de acord pentru repartizarea întregii sume în favoarea Direcției de Drumuri Județene, deși la ședința de consultări, la care președintele a lipsit, fiind plecat în concediu, a fost un adevărat tir de critici din partea edililor. În plus, subliniază șeful CJ, primăriile din Caraș-Severin nu și-au arătat interesul în a lua în administrare sectoarele de drum județean situate în intravilanul/extravilanul acestora. În aceste condiții, lista tronsoanelor de drum județean pe care se va interveni cu lucrări de întreținere periodică și reparații, respectiv covoare asfaltice, tratamente bituminoase, plombare cu mixtură asfaltică sau pietruire se prezintă astfel:
În total, 194 de km de drum județean pe care se va interveni.
Andreea Popa a obținut recent nivelul trei de certificare Fellow Member Academy of Cheese, fiind a zecea persoană din lume care deține acest titlu. Este trainer oficial al Academiei...
Start celor mai tari petreceri din Reșița. Un Yaya exploziv, de Crăciun!
Istoria jocurilor de noroc: cum au evoluat cazinourile de-a lungul decadelor
Maraton de fapte bune! Acțiunea de Crăciun Druckeria a ajuns la zeci de familii
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281