Chiar dacă primii fulgi de zăpadă au apărut, ninsorile abundente nu îi vor lua prin surprindere pe reprezentanţii administraţiei locale din Bocşa. Oficialii au convocat deja Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi au stabilit programul de deszăpezire pentru sezonul rece.
Pentru ca iarna aceasta să nu fie atât de grea precum cea de anul trecut, autorităţile oraşului Bocşa s-au organizat din timp, astfel încât capitolul operativitate să nu lase de dorit, iar populaţia să fie protejată în orice moment. Conform planului, angajaţii Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Bocşa au ieşit pe teren pentru a verifica dacă există obstacole pe carosabil. „Se verifică dacă sunt parcate maşini în locuri nepotrivite, dacă sunt deponeuri sau altele. Facem apel la populaţie ca, în sezonul rece, să elibereze cel puţin partea carosabilă, să circule doar dacă este necesar şi, dacă este posibil, să parcheze maşinile în alte locuri, nu pe domeniul public”, a precizat Constantin Borozan, viceprimarul oraşului Bocşa.
Potrivit oficialilor, au fost repartizate două firme din localitate care se vor ocupa de curăţarea străzilor din Bocşa, însă nu vor lipsi nici cele care vor lucra manual când este cazul. Pentru protejarea stratului asfaltic şi a anvelopelor autoturismelor este asigurat şi material antiderapant, deocamdată, în proporţie de 70%, utilaje, precum şi motorina. Strategia administraţiei locale cuprinde pentru sezonul rece şi un telefon verde care va funcţiona în cele două cartiere, Bocșa Română şi Bocșa Montană, o legătură prin care autorităţile vor putea interveni operativ.
Cetăţenii, o mână de ajutor
Pentru ca programul de deszăpezire să se desfăşoare normal, şi populaţia trebuie să se implice în activitatea de sezon. „În urma unei Hotărâri a Consiliului Local din 2001, pe timpul iernii deținătorii de imobile au obligația de a curăța zăpada și gheața de pe porțiunea de trotuar aparținătoare imobilelor, inclusiv terenuri virane, în așa fel încât să asigure libera circulație a pietonului. Locatarii trebuie să cureţe zăpada, gheața și țurțurii de pe corpurile clădirilor, să desfunde jgheaburile, burlanele, gurile de scurgere”, a adăugat viceprimarul oraşului.
Reprezentanţii Primăriei Bocşa sunt de părere că în sezonul acesta acţiunea de deszăpezire va fi bine coordonată „Vrem ca la primele ninsori toată lumea să iasă în stradă. Sperăm să nu fie o iarnă grea ca anul trecut, însă, în orice caz, suntem mult mai organizaţi. De asemenea, sperăm ca populația să îşi aducă contribuţia, pentru a nu se ivi situaţii neplăcute cum ar fi: unii cetățeni să îşi facă curățenie, iar alții să refuze şi să aştepte să vină primăria, nu mi se pare normal”, a explicat Constantin Borozan.
Conform planului întocmit, cetăţenii vor primi pliante care vor cuprinde programul deszăpezirii, firmele care se vor ocupa de aceasta, intervalul orar pentru situaţii de urgenţă, cum ar fi îmbolnăviri, naşteri etc.