Autonomia universitară este terfelită brutal. „UEMR nu moare, ci numai se transformă!”

 

Acuzele publice aduse rectorului Doina Frunzăverde și UEMR de grupul de profesori care militează pentru păstrarea independenței universității au generat noi reacții la nivel de conducere a mediului academic din Reșița. În ciuda opiniei acestora, fuziunea merge mai departe, pentru că are girul Senatului.

„Cu privire la afirmaţiile publice şi acţiunile întreprinse în ultimele trei săptămâni de două cadre didactice ale universităţii şi un grup de pensionari, Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa doreşte să informeze opinia publică că acestea trebuiesc interpretate ca fiind o formă de manifestare a dreptului constituţional la «Libertate de exprimare», în sensul celor precizate de Art.30 din Constituţia României. Pe de altă parte însă, informăm opinia publică că aceste afirmaţii şi acţiuni încalcă în mod flagrant dreptul constituţional al universităţii de a-i fi respectată autonomia universitară (Art.32, alin.(6): «Autonomia universitară este garantată»), în condiţiile în care Senatul universităţii a hotărât, cu mare majoritate de voturi, începerea negocierilor în vederea fuziunii cu Universitatea de Vest din Timişoara”, se arată în comunicatul nesemnat, dar transmis în urmă cu puțin timp.

Drept urmare, se solicită grupului de militanţi pentru independenţa universităţii reşiţene ca, în exercitarea dreptului lor constituţional privind „Libertatea de exprimare”, să nu mai încalce în mod flagrant şi brutal dreptul constituţional al comunităţii academice reşiţene la „Autonomie universitară”.

„De asemenea, informăm opinia publică că fuziunea Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa cu Universitatea de Vest din Timişoara reprezintă, în acest moment, singura posibilitate de a putea conserva învăţământul superior la Reşiţa, în condiţiile în care învăţământul preuniversitar din judeţul Caraş-Severin nu mai poate susţine cu absolvenţi de bacalaureat universitatea regională. Prin fuziune, Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa nu moare, ci numai se transformă, astfel încât să poată asigura menţinerea celor 172 de locuri de muncă ale angajaţilor săi şi să ofere în viitor tinerilor din judeţul Caraş-Severin învăţământ superior de calitate. În urma fuzionării, instituţia de învăţământ superior reşiţeană va deveni parte a uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din România – Universitatea de Vest din Timişoara – şi se va integra într-un mediu concurenţial generator de performanţă şi valoare”, se subliniază în comunicatul de presă transmis.

Comments

  1. MariuS says:

    Sau va muri de facto cand senatul Universitatii de Vest va hotari sa transfere aparatura de laborator la Timisoara impreuna cu 5 cadre didactice, sa le concedieze pe restul si sa vanda cladirile de la Resita in numele aceleiasi autonomii universitare!

  2. Nicusor says:

    In prezentarea universitatii de pe http://uem.ro/index.php?id=229, ar trebui introdus inca un slide, gen “Universitatea mea…. a fost distrusa de Doina”…sau, ma rog “transformata”

  3. Adrian says:

    Mult mai bine va fi in zona fara aceasta fabrica de diplome care a umplut zona de prosti cu diploma.