Audit extern pentru dezastrul financiar al Aquacaraș. Incertitudine pentru 100.000.000 de euro!

explo 1000x200

 

Societatea de apă-canal, al cărei acționar majoritar este forul județean, are grave probleme financiare, care ar putea duce la pierderea celor peste 100 de milioane de euro, bani europeni, obținuți drept finanțare. Pe 8 septembrie se scoate la licitație primul utilaj, iar aleșii județeni habar nu aveau că situația în care se află firma lor este dezastruoasă.

Așa cum era și firesc, aleșii județeni au discutat în cadrul plenului și problema societății de apă-canal, care în urma unei corecții financiare aplicate de ANAF trebuie să returneze 1,3 milioane de euro, bani de care nu dispune în momentul de față. Așa s-a ajuns la amenințarea că firma va fi vândută la bucată, dar partea proastă a lucrurilor este că județul Caraș-Severin ar putea pierde finanțarea de peste 100 de milioane de euro pe care a obținut-o pentru schimbarea conductelor de apă-canal și construirea stațiilor de epurare în toate orașele județului.

„Noi suntem acționar majoritar acolo, dar problema este că sunt probleme financiare. Au bunuri sub sechestru. S-au dus la consiliul local să ceară ajutorul, dar CJ este acționar majoritar. Eu am aflat din presă situația dezastruoasă în care se află Aquacaraș. Propun un raport complet, poate chiar un audit extern care să ne prezinte situația reală, pentru că la nivel de conducere este tăcere completă. Este nevoie să punem oameni competenți care să conducă societatea”, a declarat Ion Spânu, liderul consilierilor PSD din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Situația nu a fost transmisă nici măcar la nivel de executiv. „Și eu tot din presă am aflat (…) Am discutat cu domnul prefect, o să încerc să mă întâlnesc cu UAT-urile acționare la Aquacaraș și să vedem în primă fază cum putem să deblocăm situația financiară vizavi de acordarea acelui împrumut de la bancă (…) Acest proiect este imperios necesar să fie finalizat!”, a declarat Ilie Iova, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, care în momentul de față este la cârma instituției, în absența președintelui Sorin Frunzăverde, care se află în concediu medical.

Apel Acvabanat!

În paralel, Asociația care patronează Aquacaraș la nivel de județ face apel la înțelegerea primarilor pentru a gira în numele societății, astfel încât firma să poată plăti în rate corecția financiară depistată pe ISPA. „Este momentul ca primarii să își dea mâna și împreună cu Consiliul Județean să reușim să scoatem operatorul de apă din acest impas și fac acest apel deoarece interesul este în primul rând al cetățenilor acestui județ”, a declarat președintele ADI ACVABANAT, consilierul județean Daniel Surdu.

Totodată, asociația le reamintește edililor-șefi faptul că au și responsabilități. „Primarii care văd o oportunitate în cazul Aquacaraș nu au făcut nimic din ce și-au asumat, aceste lucruri putându-se verifica prin faptul că nu există hotărâri ale consiliilor locale pentru asumarea acestei cofinanțări și prevederea lor în bugetele locale. Din contra, au mai și împiedicat realizarea acestui proiect prin neeliberarea la timp a certificatelor de urbanism, cererea de avize suplimentare, întârzierea eliberării avizelor de spargere etc. Asta, ca să nu mai spun că majoritatea acestora nu și-au plătit cotizația de membru al asociației, cotizație aprobată și de către consiliile locale membre,  fapt care pune în pericol desfășurarea activității noastre, cu unul dintre ei fiind chiar în judecată, prima acțiune fiind câștigată în instanță”, a subliniat Surdu.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ACVABANAT s-a constituit în scopul reglementării, organizării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului Caraș-Severin și de competenţă a Consiliului Județean Caraș-Severin și a primăriilor membre, conform HG 855/2009.

Comments

  1. ea says:

    Cum sa stie de situatia cand presedintele se da bolnav in timp ce e cercetat penal,iar vicele e in arest si totusi nu sunt exculsi din functiile pe care le detin!!! Numai intr-un judet ca al nostru, cu frunza-n duga ofilita, ca vorba aia,anu asta a fost canicula si cu un sfantu gheorge scris cu litere mici se poate intampla asa ceva. Bine ,oricum nu e mare deranj, daca ramanem fara apa,putem importa niste sclavi din india sa care cu galetile din mana in mana de la baraju secu….si asa S.F si Mister G au rezolvat 2 probleme …cea a imigrantilor si cea a Aqua-Caras. Ningurele probleme o sa le aiba celelalte roase din judet,care nu sunt asa agere si speculative la nivel de conducere!!!:))

  2. nu conteaza, vine gazul says:

    Ce mai conteaza, primarul scaune goale aduce gazul, impreuna cu presa va taia conducta de inaugurare :)))))

  3. canalagiu says:

    Dati afara toti elefantii gen Gelu B.si celelalte( multe) pile si faceti economii.Gelutu, mergi pe teren sa vezi cum lucra oamenii in canale, aici nu-i ardaful si nici prescomul(fosta-i lele cat ai fost).