Află cine sunt veteranii care au construit județul

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Pentru prima dată, la Reșița, a fost sărbătorită Ziua Veteranilor Constructori. Astfel că, după 24 de ani, aceștia au organizat o întâlnire ca la carte. Evenimentul a fost emoționant pentru constructorii care au ridicat peste 90% din clădirile județului.

Probabil că oamenii care locuiesc în apartamentele create de constructori nu și-au pus niciodată întrebarea unde sunt cei care ne-au construit căminul. Ei, bine, cei care mai sunt în viață s-au întâlnit aseară, într-un cadru festiv și emoționant, la un restaurant din Reșița. Chiar dacă evenimentul este la prima ediție, organizatorii doresc să-l permanentizeze.

,,După 24 de ani, un comitet de inițiativă din vechii constructori s-a gândit să organizeze o întâlnire. Una prietenească, ziua veteranilor constructori din IJCM. Scopul este acela de a ne aduce aminte de greutățile care au fost pe șantier, dar și să ne aducem aminte de prieteni.  Îmi doresc să organizăm de azi înainte în fiecare an o astfel de întâlnire”, a declarat Sprânceană Constantin, președintele grupului de inițiativă.

Performanță în timp record la Reșița

La eveniment au participat maiștri, tehnicieni, ingineri, dar și foști constructori ai Întreprinderii Județene de Construcții și Montaj.  Instituția avea în anul 1989 aproximativ 3.000 de angajați. Potrivit contabilului-șef de la acea vreme, Pavel Aghescu, toate blocurile din cartierul Govândari sunt realizate de constructorii din IJCM.  Mai mult, șantieriștii nu se dădeau la o parte când venea vorba de muncă, pentru că nu de puține ori au fost cazuri când un bloc de locuințe trebuia construit repede. Spre exemplu, blocul de 10 etaje nr . 1, de la Intim, a fost construit în 12 zile, s-a lucrat zi și noapte, în trei schimburi , pentru că activitatea nu putea fi întreruptă.

,,Tot ceea ce se află în Micro 1,2,3 și 4 este realizat de constructorii din IJCM.  Au fost cazuri când un bloc de locuințe s-a realizat într-o structură de rezistență în 12 zile, se lucra zi și noapte. Sunt bucuros că am făcut parte din acest colectiv. Aveam circa 3.000-3.200 de oameni și realizam peste 2.300-2.400 de apartamente pe an. Acum, câte se fac?  În jur de 150-200, dacă se mai fac”, a menționat fostul contabil-șef al IJCM, Pavel Aghescu.

Au ridicat hoteluri la Herculane

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Îmi aduc aminte de mai multe obiective turistice la care am participat, pentru că eu am avut un parcurs  prin toate unitățile întreprinderii, în tot județul, nu doar în Reșița. Pentru început, îmi aduc aminte de hotelul Roman din Băile Herculane, iar la Reșița, Sala Polivalentă, o premieră pentru oraș. Au fost și alte obiective: canalizări, stația de epurare. Eu am participat și la construirea celei de-a doua policlinici din Reșița și știu că s-a construit repede, pentru că era nevoie de ea”, a precizat inginerul Vasile Stanciu.

,,E o bucurie sinceră pentru mine că am mai rămas, și am rămas adevărații constructori, pentru că și în calitatea mea de lider de sindicat pot spune că acești oameni merită să fie respectați, pentru că datorită lor România este pe locul 1 în Europa ca proprietar de locuințe, mai exact 97 %, ca să ne dăm seama de ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Se lucra într-un ritm alert, dar bine structurat, ceea ce lipsește astăzi conducerii țării noastre. Referitor la întâlnire, este una emoționantă și sunt convins că domnul Sprânceană va face ca acest lucru să se întâmple an de an”, a spus Nicolae Drăgan, lider de sindicat.

Cum se ridică un bloc
Prezent la eveniment a fost și inginerul Marcoșanu Nicolae, de la care am aflat cum se construia un bloc. În ciuda faptului că lucrările erau destul de grele , când vedeau că de la o lună la alta blocurile răsăreau ca după ploaie, plăcerea și satisfacția constructorilor era mult mai mare decât oboseala.

 ,,Un bloc se construia cam în 2-3 săptămâni, dar asta în funcție de câte etaje avea. P+ 9 sau P+10  se construiau prin sistemul de glisare, se lucra continuu și zi, și noapte.  Era o platformă, te urcai pe ea, iar muncitorii lucrau non stop și dimineața măsuram, și era realizat pe timp de noapte un metru. Cele cu 4 etaje se realizau în 2 săptămâni din panouri. Inițial, am început cu blocuri din cărămidă și după aceea din prefabricate și glisante. Am avut și alte obiective: Teatrul de vară, Ateneul Tineretului, Palatul Copiilor. La Câlnic am făcut stația de epurare, care nu exista. De asemenea, o lucrare mare a fost devierea Bârzavei, o lucrare importantă făcută de noi”, a explicat inginerul Marcoșanu Nicolae.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157633708138858″]

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Comments

  1. Petru Fuchs says:

    Dar de echipa de suflet al constructorilor, GLORIA RESITA, care a supravietuit pana azi datorita mai ales eforturilor unor oameni de suflet ca Doru Rosca, fie-i tarana usoara, Pavel Aghescu si multi, multi altii, de ce nu se face o cat de mica trecere in revista? Cine a construit si amenajat acest stadion al celor din Govandar?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/