Cu bani europeni, în această săptămână au început lucrările de modernizare a ambulatoriului Clinicii de Balneologie din Timișoara. Investiția se ridică la peste trei milioane de euro, iar în cadrul proiectului va fi reabilitat și bazinul cu apă termală.
Ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a fost semnat ieri de către primarul Dominic Fritz. Proiectul este finanțat din fonduri europene și vizează corpul B, construit în anii 1960, care are o suprafață de 1.560 mp. În prezent, clinica funcționează la o capacitate redusă, iar bazinul cu apă termală nu a mai fost folosit din anul 2008, astfel că urmează să fie reabilitat.
„Lucrările vizează: desfacerea/demolarea parțială a zonelor cu cabinetele de electroterapie și secția de hidroterapie pentru a face loc unei noi structuri care să respecte normele necesare instituțiilor spitalicești; reabilitarea zonelor care cuprind bazinul mare, vestiarele, grupurile sanitare și legătura cu corpul A; extinderea pe verticală, prin supraetajarea cu un nivel, a zonelor cu noi cabinete de consultație, legătura cu corpul A, lift exterior; o extindere nouă, cu două etaje pe locul ambulatoriului, care se face pentru cabinetele medicilor, cabinete de consultație, săli de tratament, vestiare, grupuri sanitare, având la parter sectorul de hidroterapie recreat și la celelalte niveluri noi funcțiuni spitalicești. Corpul de clădire își va păstra rolul actual de ambulatoriu și se va realiza o intrare principală din exterior, care va permite accesul direct în ambulatoriu al persoanelor cu dizabilități și accesul cu targa. Se vor realiza finisaje moderne, se schimbă instalațiile interioare și rețelele de utilități și vor fi achiziționate dotări medicale și mobilier”, a informat Primăria Timișoara.
Daniel Malița, directorul Spitalului Municipal Timișoara, a explicat că unitatea medicală este singura din vestul țării care are în structura sa un ambulatoriu de specialitate de acest fel.
„Modernizarea, extinderea și dotarea corespunzătoare a ambulatoriului Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie este necesară, întrucât va permite îmbogăţirea ofertei terapeutice de recuperare pentru pacienţii cu deficienţe musculare, hipotrofii şi mobilităţii articulare limitate, reintegrarea mai rapidă a pacienţilor în câmpul muncii şi creşterea calităţii vieţii acestora. Totodată, aceasta ar face posibilă mărirea capacităţii operaţionale a ambulatoriului la 500-600 de pacienţi/lună. În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara a fost demarată, în anul 2016, o procedură pentru efectuarea unui studiu geologic pentru a clarifica viabilitatea surselor actuale de apă termominerală și oportunitatea efectuării unor noi foraje, pentru o nouă aducţiune necesară actualului bazin mare”, a declarat Daniel Malița.
În cadrul proiectului, ambulatoriul va fi dotat și cu aparatură medicală modernă.
Potrivit Primăriei Timișoara, în luna septembrie a anului 2019 a fost semnat contractul de finanțare pentru acest proiect în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. În noiembrie 2020 a fost lansată licitația pentru desemnarea constructorului, care a fost câștigată în luna mai a acestui an de către firma SC Alex-Dia Construct SRL, cu o valoare de peste 3,1 milioane de euro, cu TVA inclus. Durata de execuție a lucrărilor este de 21 de luni.
„Concomitent, Primăria Timișoara pregătește documentațiile necesare și pentru reabilitarea corpului A de clădire, astfel încât în următorii ani să avem o clinică complet modernizată”, au informat reprezentanții Primăriei Timișoara.