Proiectul Nedeia, care ar trebui să devină cel mai mare domeniu schiabil din România, nu a primit aviz favorabil în 2014 și din cauza caracterului președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin!
Apărătorii mediului de la Sit Natura 2000, custodele zonei alpine vizate, s-au opus proiectului pentru care Romeo Dunca insistă de vreo zece ani, argumentând că e inacceptabilă o eventuală undă verde pentru o astfel de investiție într-o zonă protejată de lege. Instanța de judecată le-a dat dreptate la acea vreme. În primul rând, pentru că s-ar fi încălcat legislaţia naţională dacă pe Nedeia ar fi intrat utilajele de construcție. Impactul investiţiei ar fi fost unul semnificativ. Atât din punct de vedere financiar, dar în egală măsură și în ceea ce privește agresiunea asupra mediului. „Faptul că se afectează în mod negativ integritatea ariei protejate prin impactul pe care implementarea proiectului l-ar avea asupra speciilor şi/sau habitatelor prioritare este evident”, au arătat aceștia. Dar la toate acestea s-a adăugat ceva cel puțin la fel de important: Ilegalitatea deja comisă în cadrul PUZ-ului.
„Reclamantul (n.r. – firma lui Romeo Dunca) a încalcat deja legea, realizând în 2009-2010 o construcţie ilegală pe Brusturu pe care doreşte să o includă în PUZ-ul supus aprobării. (…) Mai mult, reclamantul a recidivat în încălcarea legii în aceeaşi manieră în toamna anului 2013, realizând pe Muntele Mic în aceeaşi arie protejată o serie de lucrări ilegale cu buldozere pe o suprafață de peste 1 ha, fără niciun fel de aprobări necesare (pe lângă alte lucrări la o linie de telescaun ce deține toate aprobările în regulă). Deşi aceste noi ilegalitaţi ale reclamantei nu au aparent nicio legătură cu speţa PUZ Nedeia, se poate constata circumstanţa agravantă că reclamantul nu ţine seama de legislaţia de mediu şi nici de faptul că în sfera sa de interes există o arie protejată cu specii şi habitate sensibile, care ar fi trebuit să facă obiectul unui studiu de impact raportat la noile lucrări ce dorea să le execute. Această nouă ilegalitate din aria protejată, pe Muntele Mic, a fost consemnată şi de Garda de Mediu Caraş-Severin în procesul verbal nr. 594/27.09.2013, prin care s-a dispus societăţii condusă de Dl. Dunca şi o amendă contravenţională. Aceste noi lucrări în aceeaşi arie protejată contravin şi ele Ordinului nr.135/10.02.2010 al Ministerului Mediului si Pădurilor, publicat în M. Of. nr. 274/27.04.2010 şi OUG 57/2007”, a mai subliniat Sit Natura 2000.
Cu alte cuvinte, cum să-i permiți unui astfel de investitor să dezvolte un proiect pe o suprafață atât de mare și atât de importantă? Dar cei de la Sit Natura 2000 au mai punctat un aspect pentru care Romeo Dunca a fost tratat cu multe rezerve: „faptul că reclamantul împreună cu mai mulţi funcţionari publici ai Primăriei Zăvoi şi alţi factori locali au fost implicaţi anterior în infracţiuni de dare şi luare de mită şi complicitate, dovedite în dosarul 2651/115/2010 soldat cu condămnari la închisoare. Chiar dl. Dunca a dat iniţial mită pentru a-şi realiza proiectele de schi de pe Muntele Mic (unde existau asemenea facilităţi şi plănuia să realizeze o legătură de acolo spre Poiana Mărului), dar ulterior a devenit denunţătorul celorlalţi, schimbând şi locaţia vizată de proiectul principal. Aceste combinaţii dovedite ale d-lui Dunca şi ale angajaţilor Primăriei, ţinând seama şi de celelalte încălcări repetate ale legii de-a lungul timpului sesizate de noi (cabana construită ilegal pe Brusturu, intrarea ilegală cu buldozerul în toamna 2013 pe Muntele Mic) creionează mai degrabă o gaşcă coruptă cu dispreţ faţă de lege, ce lucrează împreună pentru a «legaliza» construcţii ilegale, dar şi spre a demara un proiect peste litera legii din ambiţii personale şi/sau pentru afaceri imobiliare. Toate, cu preţul distrugerii valorilor naturale unice ale zonei.”
Ca atare, au concluzionat cei de la Sit Narura 2000, „este inadmisibil ca PUZ-ul «Amenajare zona turistică şi domeniu schiabil Nedeia Munţii Ţarcu – comuna Zăvoi» să primească undă verde cu toate ilegalităţile, neregulile şi aspectele subliniate. Realizarea proiectului propus ar avea un impact formidabil asupra sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu şi a ariilor protejate adiacente, practic anulând multe din caracteristicile cele mai valoroase ale întregului ansamblu natural din zona Ţarcu-Godeanu-Retezat. S-ar altera indirect o zonă – simbol a naturii din România, formată din două parcuri naţionale şi alte arii protejate Natura 2000, printre care şi Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Acest proiect este considerat deosebit de agresiv la adresa mediului, inacceptabil din punctul de vedere al majorităţii specialiştilor de mediu”.
Avizarea aceluiași proiect se încearcă în prezent. De data asta nu de către firma lui Romeo Dunca, ci prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Banatul Alpin Nedeia, o asociația din care fac parte Consiliul Județean Caraș-Severin și primăriile ce dețin terenuri pe munte, afacerea fiind coordonată de un apropiat al președintelui.