Vestitorii primăverii sau vestitorii ghinionului?

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Deși ghioceii sunt vestitorii primăverii, iar primăvara vine odată cu prima zi a lunii martie, de la mijlocul lunii ianuarie ghioceii s-au găsit la tot pasul. Semne bune anul are sau vestitorii primăverii ne anunță vremuri grele?

Chiar dacă îi așteptăm de Mărțișor, puțini sunt cei care știu că aceste flori gingașe sunt de fapt florile tradiționale ale lunii ianuarie. Menirea lor rămâne aceeași, să vestească încheierea sezonului rece, însă momentul în care răsar diferă de la un an la altul.

Potrivit unei legende, se spune că atunci când Dumnezeu i-a alungat pe Adam și Eva, pe pământ era iarnă, iar totul era acoperit cu zăpadă. Eva a înghețat și a început să plângă după paradisul din cer. Ca să îi alunge din suferință, Dumnezeu a transformat câțiva fulgi de nea în flori de ghiocei, astfel că acestea au devenit primele flori apărute pe pământ, așa cum se întâmplă și acum după fiecare iarnă.

promovare banner maxagro

Dacă la noi ghiocelul este îndrăgit de toată lumea pentru semnificația pe care o are, în Marea Britanie ghiocelul este considerat o floare a morții. Conform unei legende britanice, o fată pe nume Kerma și-a găsit iubitul mort și a încercat să îi învie punând pe rana lui o floare de ghiocel. Băiatul nu a înviat, ci s-a transformat într-o pășune de ghiocei. Chiar și astăzi, ghioceii sunt considerați purtători de ghinion în această țară. Dacă aduci în casă primii ghiocei răsăriți primăvara, este semn de ghinion. De asemenea, dacă băieții oferă în dar ghiocei fetelor, gestul este interpretat drept grosolan și de prost gust, deoarece poate simboliza dorința de a o vedea moartă pe respectiva persoană.

În funcție de tradițiile și istoria fiecărei țări, ghiocelul are o multitudine de semnificații. Chiar și la noi există mai multe legende legate de această floare, însă toate ajung la concluzia că rolul ei este de a anunța venirea primăverii.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/