Atenționare pentru timișoreni: dezinsecție aeriană peste oraș contra țânțarilor. Vizați sunt în special apicultorii

În perioada 14-18 mai se vor executa servicii de dezinsecţie aeriană pe domeniul public al Municipiului Timişoara.​ Crescătorii de albine și timișorenii trebuie să respecte unele măsuri în aceste zile de dezinsecție. Substanța care se va folosi este avizată de Ministerul Sănătății.

Substanţa utilizată pentru efectuarea dezinsecţie este Cymima Plus, cu substanţa activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi. Personalul implicat în execuţia serviciilor este calificat în funcţia de agent D.D.D. (garantează efectuarea lucrării în mod responsabil și aplică metode personalizate în funcție de zona de deratizare), în conformitate cu legislaţia în vigoare şi este dotat cu echipament de protecţie corespunzător. Substanţa face parte din grupa III (Pesticide Non- Agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea altor artropode) și este avizată de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii, deci nu pun în pericol sănătatea oamenilor şi a animalelor, conform datelor transmise de PMT.

Atenționare pentru crescătorii de albine

Apicultorii sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja stupii și este recomandată scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire. Primăria Municipiului Timişoara şi firma de execuție a dezinsecției SC Coral Impex Ploiești sunt absolvite de orice responsabilitate în caz că nu se respectă indicațiile.

Atenționări pentru timișoreni

„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuare a curăţeniei în gospodăriile proprii şi de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort”, transmit reprezentanții PMT.

​În cazul în care timișorenii nu igienizează spațiul propriu și exterior din jurul locuinței, dacă nu iau măsuri imediate de combatere după constatarea rozătoarelor (şoareci, şobolani) sau insectelor (ţânţari, muşte, gândaci) din propria locuință, dacă nu execută acțiunile de deratizare coordonate de Primăria Municipiului Timişoara și execută după propria voie lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare, acțiunile se sancționează contravențional cu amendă între 500-1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.000-2.5000 de lei pentru persoanele juridice. ​

În cazul în care condiţiile meteorologice vor împiedica desfăşurarea acţiunii, perioada de efectuare a activităţii de dezinsecţie va fi prelungită.