Atenţie mare la jucăriile cumpărate pentru copii! Unele pot reprezenta un real pericol

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, polițiștii îi avertizează pe bunici, părinți, cuprinși de febra cumpărăturilor, să dea dovadă de responsabilitate atunci când cumpără jucării pentru cei mici, întrucât unele dintre acestea pot pune în pericol siguranța copiilor.

Venirea lui Moș Nicolae sau cea a lui Moș Crăciun îi determină pe adulți să facă tot posibilul pentru ca scrisoarea micuților către bătrânii cu daruri să se materializeze. Nimic nelalocul lui până aici, însă aceștia trebuie să aibă în vedere câteva aspecte cu privire la produsele achiziționate, asta pentru a evita anumite situații neplăcute, unele dintre ele putând fi fatale pentru destinatari: arsuri provocate de explozii, ingerarea unor piese detașabile, sufocare etc.

Un prim aspect pe care-l aduc în atenţie organele abilitate se referă la achiziționarea produselor doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamații.

În cazul cumpărăturilor din mediul online se recomandă evitarea operatorilor economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.

Referitor la produsele comandate prin internet, nu este recomandată plata în avans persoanelor necunoscute, însă în cazul în care se merge pe ideea achiziției prin internet, cumpărătorilor li se recomandă să ceară documentele de proveniență ale jucăriilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul) şi certificatul de garanţie emis de producător.

Totodată, polițiștii recomandă o atenție sporită în privința ofertelor tentante, precum și în privința vânzătorilor care insistă încheierea tranzacției. O comparație între ofertele de preț ale mai multor comercianți e varianta cea mai sigură înainte de a lua o decizie.

Jucăriile trebuie să respecte regulile legislației europene în vigoare

Achiziționate din online sau din magazine, produsele trebuie să respecte câteva indicații care să ateste respectarea legilor Uniunii Europene. Iată câteva exemple:

– existența marcajului CE: care conduce la prezumția că produsul este sigur;
– existența denumirii și a datelor cu privire la sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;
– instrucțiunile de utilizare trebuie traduse în limba română cu precizarea avertismentelor specifice;
– în cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucțiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet și eficient asupra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar și modul de evitare a oricărui risc. Lipsa acestor indicații poate duce la folosirea incorectă a jocurilor și jucăriilor. Consultați și recomandările referitoare la vârstă și la siguranță.

Comisia Europeană primește semnalări din partea autorităților naționale din UE/Spațiul Economic European cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor. Acestea sunt transmise autorităților naționale prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Rapex” și pot fi consultate la adresa:
https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications&lng=ro.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/