Atenţie, fumători! Trageţi mai repede, ţigările „isteţe” se sting singure

Începând cu 17 noiembrie, sunt obligatorii pe piaţă ţigările cu tendinţă redusă de aprindere, în conformitate cu normele europene. Astfel, comercianţii care încă mai vând tutun din stocurile vechi riscă amenzi usturătoare din partea comisarilor de la Protecţia Consumatorilor.

Zilele acestea, distribuitorii şi vânzătorii de ţigări se pot aştepta în orice clipă la controalele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin. Directiva europeană, conform căreia în întreaga uniune nu mai pot fi comercializate decât ţigările cu tendinţă redusă de aprindere, a intrat în vigoare de ieri.

Secretul constă în hârtia specială din care vor fi confecţionate noile ţigarete. Aceasta va împiedica arderea până la capăt a ţigărilor, dacă fumătorul nu trage constant. Autorităţile speră ca în acest fel numărul incendiilor cauzate de ţigările aruncate la întâmplare să scadă. „Autorităţile de supraveghere a pieţei din toate statele membre se vor asigura că toate ţigările de pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumatori şi vor verifica respectarea standardelor impuse de uniune”, precizează Cristian Angyal, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Toţi importatorii, producãtorii şi comercianţii au avut posibilitatea sã-şi lichideze stocurile de ţigãri pânã la jumãtatea lui noiembrie. Cei care nu au făcut-o riscă amenzi cuprinse între 700 şi 30.000 de lei.