Atenție, au fost depistate primele cazuri de trichină în Caraș-Severin!

Trei familii din Caraș-Severin nu vor avea ce să pună pe masa de Crăciun. Asta după ce carnea de porc pe care au testat-o, s-a dovedit a fi infestată cu Trichina Spiralis. Medicii veterinari au depistat trei focare de infecție.

Două cazuri de carne infestată au fost depistate în gospodăriile a două familii din Socol şi un altul la Bozovici. Parazitul a fost descoperit prin intermediul examenului trichinoscopic de rutină care trebuie făcut la medicul veterinar. Prin urmare, nu au existat cazuri de îmbolnăvire la oameni. Asta pentru că cetățenii au trecut pragul cabinetelor veterinare la timp.

„Acest parazit a fost decelat cu ocazia controlului de rutină care se efectuează la nivelul circumscripțiilor sanitare de asistență. Subliniem încă o dată că este important ca și crescătorii de animale, mai ales în perioada sărbătorilor să își verifice porcii sacrificați, adică să meargă la medicul veterinar pe raza unde își au locul, pentru efectuarea examenului trichinoscopic”, a declarat Radu Tătaru, șeful Biroului de Sănătate Animală din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor din Caraş-Severin.

În județ nu există foarte multe situații de genul acesta, până în prezent fiind înregistrate doar cele trei cazuri amintite. Medicii îi sfătuiesc pe cei care, în această perioadă, sacrifică animale să meargă la cabinetele medicale, unde să facă analiza trichinoscopică. Examenul îi protejează de o eventuală îmbolnăvire. Netratată, boala poate duce chiar la deces.

„Acțiunea de depistare a parazitului este una modică în ce privește suma, raportat la valoarea animalului sacrificat. Datina își spune cuvântul”, a subliniat șeful Biroului Sănătate Animală, din cadrul DSVSA Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/