Sebastian Uță, luptătorul anului

Sportivul de la CSM Reşiţa are deja o carte de vizită impresionantă, care îl plasează în topul celor mai buni sportivi ai judeţului şi în ierarhia celor mai buni luptători din România şi nu numai.

Sebi Uţă şi antrenorul său, Ilie Ene, sunt anul acesta în topul superlativelor Federaţiei Române de Lupte. Până la aceste rezultate au avut mult de tras împreună. Povestea lor de succes a început când Sebi avea doar cinci ani, atunci când visa să ajungă precum Hercule, personajul fascinant din poveştile pe care i le spuneau părinţii săi. „Am auzit de Hercule de la părinți și încă de la vârsta de cinci ani visam să ajung un mare luptător. Vreau să fiu ca Hercule, asta îi spuneam în fiecare zi tatălui meu”, îşi aminteşte campionul de astăzi.

Remus Uţă a ţinut cont de insistenţele copilului şi l-a dus în sala de lupte. Acolo l-au întâlnit pe maestrul Ilie Ene, antrenor emerit, care și-a dat seama imediat de talentul lui Sebi. “Eram foarte mic, nu mai țin minte multe lucruri, dar știu că acest sport m-a fascinat din prima clipă. Am intrat în sală și am rămas acolo. Nu mă gândeam atunci la marea performanță și nici că voi obține rezultatele pe care le am acum, știam doar că voi munci pentru a ajunge un mare luptător și am reușit”, spune Uță.

Rezultatele au apărut imediat

Pasionat şi foarte muncitor, sportivul de la CSM Reşiţa s-a impus imediat. În anul 2005 a câştigat titlul de campion național la copii, atât la lupte libere, cât și la greco-romane, deşi a participat cu dispensă de vârstă. An de an a fost cel mai bun la categoria sa de greutate pe plan intern, dar rezultatele au început să apară şi în competiţiile internaţionale. În 2008, spre exemplu, a câştigat medalia de bronz la Campionatul European de cadeți. „Rămâne deocamdată cel mai bun rezultat al meu și, totodată, cel mai important. Am avut emoții pentru că era primul campionat european la care am participat, dar am muncit mult pentru acel concurs și am reușit să urc pe podium”, a spus sportivul. A fost desemnat atunci cel mai bun sportiv din Caraş-Severin, la egalitate cu colega sa de club, Olivia Neagu.

Sebi a făcut pasul către seniorat, o schimbare importantă şi dificilă în cariera oricărui sportiv, dar reşiţeanul s-a descurcat excelent în ciuda faptului vârsta îi permite să lupte încă în competiţiile juniorilor. În 2012, a câştigat titlul de campion al României la seniori, s-a clasat pe locul cinci la Campionatul European de juniori, locul zece la Campionatul Mondial și locul cinci la Campionatul Mondial Universitar. A devenit liderul luptătorilor reșițeni, iar pentru 2013 şi-a fixat ca obiectiv o medalie europeană.

 

 “Tatăl meu mă încurajează continuu,este în permanență alături de mine și mă însoțește la fiecare competiție.Fără familia mea nu ajungeam unde sunt astăzi”, Sebastian Uţă, luptător CSM Reşiţa