Oamenii uciși sau mutilați pe viață în urma unor accidente de vânătoare sunt doar una din consecințele obținerii ilegale de permise portarmă! Astfel de încălcări grave ale legii au făcut chiar foști șefi din Jandarmeria și Poliția Română, creierii afacerii POP-TIR SPORTIV SRL din Caransebeş, societate care organizează cursuri de instruire în domeniul armelor.
De la înființare și până în cursul anului 2017 nu există indicii cu privire la modul de funcționare corect sau incorect al firmei POP-TIR SPORTIV SRL, însă, începând cu anul 2017, Ioan Pop, fost șef în Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin, l-a racolat la firma sa pe Nicolae Cernea – colonel în rezervă, fost ofițer al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin. Din acest moment, remarcă procurorii DIICOT, cei doi au acționat în mod constant și coordonat în vederea racolării a cât mai multor persoane interesate în obținerea dreptului de deținere a unor arme letale/neletale. Le asigurau acestora promovarea examenului de absolvire a cursului prin divulgarea subiectelor de concurs! Evident, nu gratuit! Dar aparent legal! Prin perceperea a cât mai multor taxe de înscriere. „Pentru a promova cât mai multe loturi de cursanți erau comprimate la maxim numărul de ore necesare cursului și singurul contact cu școala al cursanților viza primirea pe e-mail a subiectelor de concurs, ignorându-se de către societate predarea materiei și efectuarea ședințelor practice de mânuire a armamentului și de tragere în poligon”, reține DIICOT.
Procurorii mai arată că Nicolae Cernea este cel care i-a adus probleme pe cap fostului său coleg, Ștefan Radu, șeful actual al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin. Astfel, era asigurată furnizarea subiectelor de concurs, acestea nefiind schimbate din 2017. La grupul astfel constituit, de-a lungul timpului a mai aderat Nicolae Miculescu, subofițer în cadrul Serviciului Arme din cadrul Poliției din Caraș-Severin, fost coleg de serviciu mulți ani cu Nicolae Cernea și, în același timp, vecin de apartament cu acesta. În cadrul grupului Miculescu Nicolae cunoscând structura, scopul și modul de lucru al grupării, a sprijinit gruparea în nerespectarea regimului armelor și munițiilor prin acoperirea ilegalităților ce se puteau transforma în dosare penale comise de membrii grupului. Totodată, avea grijă să divulge informații nedestinate publicității pe care le-a cunoscut din activitatea profesională referitoare la verificările efectuate de conducerea IPJ Caraș-Severin.
Procurorii DIICOT concluzionează că inițiatorul și liderul grupului infracțional este Ioan Pop, fostul șef din Jandarmeria Caransebeș, fost consilier local la Caransebeș și proprietar al firmei POP-TIR SPORTIV SRL. Nicolae Cernea, care era mâna sa dreaptă, a reușit să creeze liantul între SC POP TIR SPORTIV SRL și Serviciului Arme din cadrul IPJ Caraș-Severin. „La grupul astfel format au aderat toate acele persoane care au solicitat ca în schimbul taxei cerute de membrii grupului să obțină permisul de armă fără a se prezenta la cursuri, fără să exerseze trageri la poligon și fără să învețe tematica de concurs”, mai spun procurorii. Dar și alți trei lucrători de poliție de la Serviciul Arme care au favorizat persoane cu funcții publice importante. Grav este și faptul că acest grup infracțional a acționat o lungă perioadă de timp, respectiv 3 ani!