Așa cum Nichita Stănescu spunea că „limba română este Patria mea”, așa putem spune că „Eminescu este Patria cuvântului românesc”. În Ziua Culturii Naționale elevii de la Colegiul Național Traian Doda l-au sărbătorit pe poetul nepereche prin muzică și poezie. Gazdă a fost Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.
Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin în sala de festivități a instituției de cultură. În deschiderea evenimentului Corul Ecumenica, coordonat de profesoarele Oltea Fontul și Dorina Coste a interpretat mai multe piese muzicale pe versurile poetului național, după care elevii clasei a IX a D, Filologie s-au întrecut în cunoștințe despre Mihai Eminescu într-un concurs cu mai multe întrebări despre viața, activitatea și opera lui Eminescu. Directorul muzeului, Dacian Rancu a mulțumit atât coordonatorilor acestui proiect organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, cât și elevilor participanți pentru implicare și deschidere.
Profesoara Maria Ivăniș Frențiu deși a recunoscut că, încă elevii nu au parcurs lecția privind operele poetului, pe care o au în programa de clasa a X a, este important ca aceștia să cunoască măcar elementele importante ale vieții lui Eminescu:
„12 elevi au participat la acest concurs pe echipe, au răspuns la 24 de întrebări și am avut o grupă care a dat cele mai multe răspunsuri, dar m-am bucurat să-i văd pe toți activi și dornici să învețe. Este important să cunoască și viața poetului pentru că nu întotdeauna ea se desprinde de operă, ele se întrepătrund. Mi s-a părut potrivit să facem legătura între poezie, muzică și concurs, printr-un text emblematic al lui Eminescu care este DOINA. Este un text fundamental și eu ca studentă nu am avut șansa să-l cunosc decât pe căi colaterale pentru că era un text interzis iar astăzi de vreme ce avem libertatea cuvântului e bine să ne întoarcem la aceste texte. Atâta vreme cât vorbim limba română suntem datori să știm ceva despre Eminescu, pentru că Eminescu este chiar Limba Română”, ne-a declarat profesor Maria Ivăniș Frențiu.