Atât de drogați, încât au dormit în biroul procurorului DIICOT!

Dealerii francezi de droguri care au fost arestați la Șopotu Nou cu ocazia festivalului de muzică Teknival, când au fost găsiți asupra lor cu cannabis, speed, LSD și hașiș, și-au schimbat declarațiile inițiale, acuzându-i pe procurorii DIICOT că i-ar fi determinat să declare lucruri neadevărate, folosite acum împotriva lor!

Ajunși în instanță pentru trafic de droguri, Fabien Roger Mindeau, Gwenael Jean Michael Piton şi Lucile Savidan și-au schimbat declarațiile date inițial organelor de cercetare penală. Toți trei au recunoscut în momentul reținerii că au comercializat droguri la festivalul din Caraș-Severin, dar după ce și-au angajat un avocat au susținut că declarațiile respective au fost date în contextul în care au avut alterate gândirea și percepția din cauza consumului de droguri, oboselii, lipsei hranei și somnului. Astfel, ar fi cedat psihic. Audiat ca martor, medicul care i-a investigat pe cei trei francezi a declarat că „inculpaţii erau foarte obosiţi şi deshidrataţi în momentul în care au fost aduşi la spital, dar nu erau agitaţi sau nervoşi. Erau conştienţi, lucizi, înţelegeau ce li se întâmplă. Nu s-au opus recoltării probelor biologice, puteau să fie audiaţi de către procuror după plecarea din spital, având starea fizică şi mentală bună în acest scop”. Un alt martor a confirmat faptul că, la DIICOT, unul dintre inculpaţi a adormit chiar în timpul audierilor.

În faţa instanţei de judecată, inculpatul Mindeau a relatat că nu-şi menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală, întrucât în acele momente era obosit, sub influenţa alcoolului şi a drogurilor pe care le consumase anterior, iar poliţiştii au exercitat presiuni asupra sa, în sensul că ameninţau că le va eutanasia câinele pe care îl creşte împreună cu Lucile Savidan de şapte ani. Mai mult, a susţinut că, la intrarea în România, poliţiştii au văzut flacoanele de metadonă la ei în maşină, dar nimeni nu le-a spus ceva legat de acest drog. Toate aceste mărturii date în sala de judecată au fost demontate de procurorii de la Crimă Organizată. Mai mult, procurorii au arătat că, în timpul prinderii în fragrant, Mindeau a opus rezistenţă, a vrut să fugă pe uşa din spate a microbuzului şi să arunce borseta pe care o avea asupra lui în spatele microbuzului. Legat de metadona găsită în corp după efectuarea probelor biologice, francezii au arătat că o consumă legal, pe baza unor reţete prescrise de medicii din ţara natală. Nici asta nu a prea ţinut, astfel că toţi trei au fost condamnaţi în primă instanţă. În momentul de faţă, dealerii sunt în arest preventiv şi aşteaptă pronunţarea Curţii de Apel Timişoara, care va pronunţa sentinţa definitivă.