UPDATE. Atac la Primărie și Consiliul Local Reșița: „Să modifice de urgență legea locală!” Vezi reacția autorităților!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Miliardarul Ioan Popa, președinte al PNL Reșița, a luat atitudine în urma articolului publicat de cotidianul online Express de Banat și cere schimbarea de urgență a hotărârii locale privind impozitarea spațiilor nerezidențiale.

Evaluatorul autorizat Grațian Dobre a atras atenția prin intermediul materialului “ABSURD. Mediul de afaceri, ruinat de o decizie a Consiliului Local. Impozit surpriză din 2016!”, că, din neștiință, proprietarii de spații nerezidențiale ar putea scoate din buzunare sume importante de bani. Asta, în cazul în care nu cunosc prevederile legale. Reacțiile nu au întârziat să apară din partea liberalilor, care, prin doctrină, încurajează dezvoltarea mediului de afaceri. În urma explicațiilor oferite de www.expressdebanat.ro, potrivit cărora aleșii locali au votat de capul lor în plen, președintele PNL Reșița, miliardarul Ioan Popa, le cere consilierilor, dar și primăriei, să ia atitudine și să schimbe legea locală. Asta, dacă nu vor să rămână singuri în municipiu.

„Decizia Primăriei și a Consiliului Municipal Reșița este aberantă! Vrem să atragem investitori sau să-i alungăm pe cei care cu greu au venit în Reșița? Solicit celor în drept să decidă să modifice de urgență respectiva hotărâre! Menționez că, personal, nu sunt foarte afectat, eu nu voi pleca din Reșița! Dar mediul de afaceri este! Mulțumim autorului studiului, Evaluator Grațian Dobre, că a tras un semnal de alarmă!”, a precizat Ioan Popa, președintele liberalilor reșițeni.

Reamintim că, potrivit studiului elaborat de Grațian Dobre, „datorită  faptului că valoarea de impozitare nu ține cont de mediul economic specific fiecărei localități, se poate ca la Reșița un contribuabil persoană  fizică să plătească, pentru un spațiu  nerezidențial identic, un impozit mai mare decât în București sau Timișoara sau  egal cu unul amplasat în Cluj, iar un contribuabil persoană juridică va plăti un impozit mai mare decât  în toate cele trei localități“.

UPDATE 1 – Mediul de afaceri este încurajat cu impozite!

Administrația publică locală spune că intenția Primăriei n-a fost să subjuge mediul de afaceri prin luarea unor decizii privind impozitarea. Dimpotrivă, a intenționat să reglementeze diferențele care au existat la plată.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Impozitul pe clădiri nerezidenţiale deţinute de persoane fizice sau juridice nu afectează mediul de afaceri, din contră, Consiliul Local al municipiului Reșița a dorit să reglementeze diferențele între persoanele fizice și juridice privind impozitarea și să încurajeze concurența loială între operatorii economici, deținători de spații. Conform prevederilor Legii nr. 227 din 10.09.2015 privind Codul fiscal, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozitare pentru municipiul Reșița în anul 2016 este de 1,3 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Aceasta este redusă cu 0,1 procent față de anul fiscal 2015 când a fost de 1,4 la sută”, se arată în comunicatul de presă al administrației publice locale, trimis în urmă cu puțin timp, ca reacție la materialele publicate de Express de Banat.

Reprezentanții administrației publice locale susțin că o nouă prevedere din Codul fiscal este impozitul pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (acele clădiri folosite pentru activități administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educație, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum și activități similare, indiferent de utilizare și/sau denumire, fără ca aceasta să intre în categoria clădirilor rezidențiale – de exemplu, sedii de societăți comerciale, restaurante, magazine, clădiri de birouri etc.). Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 și 1,3 la sută, asupra valorii impozabile. Pentru municipiul Reșița a fost stabilită cota de 1 la sută.

Mai departe, Primăria Reșița explică modul în care se calculează impozitele pentru clădirile nerezidențiale. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin Hotărâre a Consiliului Local. În municipiul Reșița, Consiliul Local a aprobat Hotărârea nr. 295/10.11.2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016.

Menționăm că, potrivit legii, persoanele fizice care, la data de 31 decembrie 2015, au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Românei, Partea I, a prezentului cod. Subliniem faptul că Primăria Reșița și Consiliul Local susțin mediul de afaceri de pe plan local, iar impozitul nou introdus în Codul fiscal pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice presupune eliminarea diferențelor de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice”, se mai arată în comunicatul de presă transmis.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/