ASU Politehnica, după un an foarte complicat. Echipa suporterilor e cel mai bine clasată

ASU Politehnica se află în al treilea sezon consecutiv în Liga a II-a. Alb-violeții se află pe cel mai bun loc în clasament dintre cele trei echipe timișorene, însă asta nu înseamnă că anul 2018 nu a fost unul extrem de greu pentru club. În prezent, echipa nu aspiră la promovare, ci trăiește mai degrabă cu proiecția unui viitor mai bun decât ancorată 100% în prezent.


Anul recent încheiat a început însă cu vise importante la club. Cu Bogdan Andone antrenor principal, se visa la promovare. S-au făcut transferuri cu eforturi, cel mai costisitor fiind salariul atacantului Lusamba. În alte privințe, s-au făcut economii, cum a fost cu cantonamentul pe plan local. În club însă apăreau primele tensiuni. La primul meci, cu Târgoviște, fani au afișat un mesaj despre promovare. A fost însă o înfrângere, iar după alte câteva jocuri, Bogdan Andone a plecat de la echipă. Echipa a terminat sezonul cu Toni Foale antrenor, într-o atmosferă fără prea mare stres sau presiune.

Anul în care UTA a zâmbit de două ori, satisfăcută

Returul a adus și un episod cu siguranță urât pentru toți fanii. Meciul cu UTA de la Șiria a născut un mare scandal cu numărul de bilete pentru fanii timișoreni. S-a lăsat cu fani ținuți cu jandarmi pe câmpurile Podgoriei și cu o echipă a Timișoarei ieșind de pe teren, chiar dacă mulți jucători nu au agreat decizia luată de club și au înghițit în sec. Un circ grotesc, de prost-gust, în care fotbalul a avut de pierdut. La fel și Politehnica, care a pierdut un meci și s-a ales cu o amendă. UTA însă s-a ales cu o victorie și cu toate biletele vândute.

După un sezon costisitor, bugetul clubului nu a mai permis excentricități pentru perioada de vară. La ASU a venit Cosmin Petruescu, iar lotul s-a conturat și cu mulți tineri, în varianta de buget redus. Chiar și așa, echipa a câștigat meciuri importante, cu U Cluj, Mioveni și ACS Poli. Au venit însă și înfrângeri dureroase, cu FC Argeș, Ripensia și UTA. De data aceasta, „Bătrâna Doamnă” a câștigat cu 3-0, pe teren însă, fără drept de apel. Moment de la care a început o stare de tensiune la club. De cele mai multe ori, foarte vizibilă, cum a fost când Velici s-a înjurat cu un suporter pe Facebook.

Fotbalul fără bani, o utopie

În atmosfera de nemulţumire, fanii au început să-l conteste pe antrenorul Cosmin Petruescu. Mera s-a certat cu suporterii într-o deplasare, iar Bilia a plecat intempestiv și la fel de brusc a  semnat cu ACS Poli. Politehnica are 25 de puncte, la fel de multe ca Ripensia, cu un golaveraj puțin mai bun. Un loc 11 liniștitor oarecum, dar nu și din perspectiva financiară. Una deloc grozavă, și e relativ dacă inclusiv la vară vor fi bani să se poată spera la promovare.

Sursă foto: Emanuel Titus Iliesi