Asta da transparență în administrația publică! Mărțișoare electorale de pe SICAP, utilaje stradale de pe site-uri cu vechituri!

Primarul din Băile Herculane este acuzat că-i ia de proști pe cetățenii orașului și că face achiziții cel puțin îndoielnice din banii publici! Organele de cercetare penală, care investighează faptele de corupție, ar fi intrat deja pe fir, deși edilul-șef spune că nu știe nimic și că ar fi o pierdere de vreme, fiind mai curat decât apa Cernei!

În Herculane se tot vorbește de la o vreme despre achiziționarea mai multor utilaje de către Primărie care fac mai mult praf decât curățenie, aduse din Germania. Dar, în același timp, au sesizat ochii cei mai vigilenți, și primarul Cristian Miclău a urcat la volanul noii sale mașini. Una tot cu numere de Germania, până să fie înmatriculată în țară. Interesat să afle pe ce se duc banii orașului și dorind să risipească îndoiala dacă nu cumva primarul Miclău a făcut cumpărături în Germania pentru Primărie și pentru sine în același timp, de la același vânzător, fostul primar Nicușor Vasilescu, viitorul candidat Pro România, a pus câteva întrebări. De bun simț și în mod oficial. În baza căror documente justificative, cu ce bani, de unde și de la cine s-au cumpărat o utilitară Citroen, un utilaj de măturat stradal și un tractoraș? Aproape niște rable! Aflate printre sute de anunțuri similare pe site-urile cu autoturisme și utilaje second hand din Germania.

Primarul Cristian Miclău a recunoscut, la fel de oficial, că toate achizițiile au fost făcute prin procedură simplificată. Mai exact, prin încredințare directă. De la o întreprindere individuală, nu de la o firmă! „Le-am cumpărat din România. Vasilescu ne cere tot felul de informații. Eu nu-mi aduc aminte să fi cerut cineva de la Parchet documente, nici nu știu de ce ar veni. Achizițiile sunt făcute conform reglementărilor în vigoare. Într-adevăr, când nu prea știa șoferul să o folosească măturătoare, pentru că nu băgase apă în tanc, scotea praf. O singură dată a fost folosită așa. Nu a fost nimeni din Primărie în Germania după ele, ne-au fost furnizate aici, în țară”, a explicat Cristian Miclău pentru expressdebanat.ro.

Vasilescu e obișnuit cu mirosul mai puțin plăcut al sulfului, dar în toată povestea asta chiar e ceva ce nu-i miroase bine. „Eu am cerut câteva explicații pentru că oamenii din Herculane mi-au sesizat anumite aspecte. Unele mi-au atras și mie atenția. Acea măturătoare stradală, de exemplu, a făcut mai mult praf decât a adunat, apoi a fost ascunsă în curte. Să nu mai spun de acea glumă de tractoraș, parcă e de jucărie. Nu e problema mea cu ce mașină umblă primarul Miclău, dar oamenii vorbesc și despre această coincidență. Eu am remarcat în schimb altceva, cred că mult mai important. Aceste utilaje se cumpără fără licitație, direct de la o anumită persoană, în schimb, Primăria achiziționează prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, adică foarte transparent, mărțișoare. Mărțișoare electorale! Revenind totuși la aceste utilaje, cred că Băile Herculane merită mai mult. Cu astfel de vechituri nu putem avea pretenții la un oraș curat, la o stațiune în care turiștii să vină cu drag. Cu așa ceva nu putem vorbi de turism, nu ne vom putea dezvolta vreodată”, a comentat Nicușor Vasilescu.

Primarul Miclău, care provine din mediul bancar, are în schimb o veste bună. E bine măcar că Primăria nu s-a împrumutat să cumpere așa ceva. Și încă un aspect important. Și-a luat în sfârșit mașină. Din Germania! Dar n-a venit pe aceeași platformă cu utilajele Primăriei, ci a fost chiar el după ea. „Nu e cazul să se speculeze cu mașina. Am avut mașină cu numere de Germania, e adevărat, dar am fost în Germania după ea. Sunt doar speculații. Nemaiavând mașină, trebuia să-mi iau și eu una”, le-a închis primarul Miclău gura cârcotașilor. Cum era? Praf fără foc nu există?!