Asociațiile cer salvarea râurilor din Țarcu!

World Wild Fund For Nature România a înaintat o petiție pentru salvarea râurilor din Munții Țarcu amenințate de construcția unor noi microhidrocentrale.

Mai multe asociații de mediu, printre care și Altitudine Banat au decis să se alăture petiției inițiate de WWF, în urma publicării acordurilor de mediu care vor fi emise pentru realizarea mai multor microhidrocentrale pe trei râuri din inima munților Țarcu.

Atât Bistra Mărului, cât și râul Șucu și Olteana sunt foarte bogate în specii protejate, construind un mediu natural în care trăiesc foarte multe feluri de pești și crustacee. Construirea unor microhidrocentrale ar duce la pământ habitatul natural de pe cei trei afluenți, acțiune care ar degrada considerabil bogățiile naturale de care munții cărășeni dispun.

De asemenea, asociațiile de mediu aduc și o serie de exemple cu greutate care demonstrează efectul negativ pe care îl are orice intervenție abuzivă a omului asupra mediului. Microhidrocentralele au distrus deja râurile Craiu, Cuntu și Sebeșel din Țarcu, iar alte trei astfel de stații energetice ar distruge o mare parte din aria naturală protejată.

Petițiile împotriva microhidrocentralelor din Munții Țarcu sunt cu atât mai justificate cu cât avizele de mediu pentru Strategia Energetică a României interzic construcția hidrocentralelor în ariile naturale protejate.

Foto: arhivă

tmc 640

Comments

  1. Pitu Guli says:

    In OUG 57/2007 scrie foarte clar ca “sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ” si incalcarea atricolului respectiv e infractiune. La autortitatile de mediu lucreaza impostori si nu ne putem astepta sa respecte legislatia dar din moment ce nu avem stat de drept nici politia sau procuratura nu intervin, asa ca ramanem fara natura!