Asociațiile care colectează selectiv gunoiul vor primi bani de la Primăria Reșița [VIDEO]

Anunțul a fost făcut de către primarul Ioan Popa după ședința de Consiliu Local din luna iulie, atunci când s-a votat reducerea subvenției pentru societatea de salubrizare cu aproximativ 80 de lei.

Subvenția inițială era cu 80 de lei mai mare pentru că Guvernul anunțase intenția de a introduce din acest an o taxă pe tona de gunoi depus la haldină, taxă pe care Primăria a decis să o suporte municipalitatea și nu firma de salubrizare. Între timp, Guvernul a amânat aplicarea acestei prevederi legale, așa că și Primăria a micșorat subvenția cu suma de bani respectivă, care nu mai trebuie plătită anul acesta.

Primarul mai spune că și contractul cu Brantner este pe final, fiind deja câștigată licitația de către o firmă de salubritate pe proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor”, derulat de către Consiliul Județean Caraș-Severin.

Pentru noua firmă, colectarea selectivă este impusă prin acel proiect și va fi o preocupare prioritară, iar Nelu Popa spune că Primăria vrea să susțină foarte mult această idee de a colecta selectiv deșeurile, așa că a decis ca o parte din banii adunați pe produsele reciclate să se întoarcă la asociațiile de proprietari. „Această cointeresare a funcționat și funcționează foarte bine la Oradea. Acest demers poate cuantifica cât se adună de la fiecare locatar și li se returnează o parte din sumă”, a spus primarul Popa.

De asemenea, Popa mai spune că Primăria va investi serios pentru crearea infrastructurii necesare unei asemenea măsuri. Fiecare platformă de colectare va fi împrejmuită cu garduri și se va avea acces doar cu cartelă și doar de locatarii arondați, care vor fi singurii ce vor primi cartele de acces.

„Am depus pe PNDL și un proiect pentru crearea unor rezervoare subterane pentru colectarea gunoiului, dar nu s-a aprobat. Asta e! Îl vom implementa din fonduri proprii, dar este important să îl avem, pentru ca nimeni să nu mai poată scormoni prin gunoaie”, a mai spus primarul.