Asociaţia Nevo Parudimos şi voluntarii străini – şansa tinerilor reşiţeni de a răzbi în viaţă

Cuib de vise 1000x100

Voluntariatul reprezintă o experiență de neuitat atât pentru persoana care alege să-și dedice timpul și energia în sprijinul celorlalți, cât mai ales pentru publicul țintă, de cele mai multe ori, beneficiarii acestei activități ajungând la concluzia că viața i-a binecuvântat cu o a doua șansă, că noile orizonturi au reușit să pună capăt zidurilor gri, bine întipărite în mintea fiecăruia, acolo unde raza de lumină nu avea nicio șansă de a pătrunde.

Optimismul și depășirea barierelor sociale au reușit să pună stăpânire asupra copiilor și tinerilor reșițeni din zonele mărginașe ale orașului, asta după o experiență de neuitat, timp de un an, alături de unul dintre cei 30 de voluntari străini ai Asociației Nevo Parudimos.

Büşra, unul dintre voluntarii străini ai asociației a părăsit Turcia pentru orașul reședință al județului Caraș-Severin cu scopul de a lucra zilnic, timp de un an, atât cu tinerii și copiii din cartierele mărginașe ale municipiului, cât mai ales cu cei din centrele de plasament și centrele de zi. Despre ce-nseamnă să-i ajuți pe cei din jurul tău să depășească anumite impedimente, dar mai ales în ce constă bagajul de cunoștințe acumulate de voluntar pentru propria-i persoană, Büşra a ținut să împărtășească întreaga experiență din România publicului larg.

În ce program de voluntariat ești implicat și de către cine este organizat?

„Am venit la Reșița, anul trecut, prin programul EVS (Serviciul European de Voluntariat) – proiectul VEFCI (Volunteering and Education for Civic Involvement), un proiect implementat de către Asociația Nevo Parudimos”.

De unde ești și care au fost motivele pentru care ai ales Reșița ca locație pentru acest stagiu de voluntariat?

„Sunt din Turcia. Căutam de mult un proiect de acest gen prin care să am ocazia să lucrez, pentru un an, cu tineri și copii din zone dezavantajate. Am văzut că proiectele Nevo Parudimos se axează exact pe acest tip de activități, astfel că a fost o decizie ușoară să vin la Reșița”.

Ce presupune acest stagiu de voluntariat în Reșița? Care sunt activitățile tale zilnice?

„Voluntariatul, în general, presupune altruism, a-ți păsa de cei din jurul tău și a face ceva palpabil pentru societate. În același timp, presupune a-ți dărui inima și timpul celorlalți, fără a aștepta nimic în schimb. Activitățile mele zilnice presupun a merge în școlile din cartierele dezavantajate ale Reșiței (Moniom, Câlnic, Dealu Mare), acolo unde organizăm, cu tinerii și copiii, activități non-formale. De asemenea, mergem în centre de plasament, orfelinate, grădinițe, centre de bătrâni, unde încercăm să aducem un zâmbet cât de mic”.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta din perioada de voluntariat în Reșița?

„Îmi amintesc că era perioada Halloweenului și am organizat o activitate la unul dintre centrele pentru copii cu dizabilități din Reșița. Am confecționat tot felul de măști cu micuții de acolo și ne-am distrat copios. Se vedea pe fața lor că sunt cu adevărat fericiți. Văzându-i așa, a fost un moment unic”.

Voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunile generează experiențe. Ce experiențe trăiește un tânăr prin voluntariat? Ce ai învățat tu până acum din experiența la Reșița?

„Se pot învăța nenumărate lucruri prin voluntariat. În primul rând, în cazul nostru, am legat prietenii internaționale și am văzut cum în fiecare țară se fac din ce în ce mai multe demersuri pentru ca tinerii să fie cât mai implicați în societate. De asemenea, am învățat că fiecare suntem diferiți și similari în același timp, chiar dacă venim din țări și culturi diferite. Am învățat și că zâmbetul este o expresie universală, iar, în activitățile cu copiii, chiar dacă nu ne putem înțelege verbal, pe aceeași limbă, poți vedea prin zâmbetele lor că le aduci fericire. Totodată, prin voluntariat îți îmbunătățești sau formezi noi competențe și înțelegi mai bine și mai profund lucrurile și evenimentele din jurul tău. Voluntariatul te face mai recunoscător”.

STPT job 1000x200

Ce satisfacții ți-a adus voluntariatul până acum?

„Voluntariatul m-a ajutat să mă analizez pe mine în diferite situații și să îmi observ și înțeleg slăbiciunile și punctele tari. Mi-am îmbunătățit, de asemenea, capacitatea de lucru în echipă și m-a învățat că orice schimbare, chiar și la cel mai mic nivel, poate avea un impact măreț”.

Care este cea mai mare calitate a ta și cum te-a ajutat aceasta în activitatea de voluntariat?

„Cea mai mare calitate a mea este aceea că pot interacționa cu oricine, într-un mod pozitiv și eficient. Asta m-a ajutat și să aplanez diferite conflicte apărute în timp, în grupul de voluntari”.

Cât timp ți-ar plăcea să petreci pe viitor făcând voluntariat?

„Am în plan să fac voluntariat toată viața, ca hobby, atât cât timpul îmi va permite”.

Care sunt părțile bune ale activității de voluntariat, pentru tine ca persoană, dar și pentru comunitatea cu care lucrezi? Dar părțile mai puțin bune?

„Nu văd nicio parte negativă în a fi voluntar. Uneori, poate fi dificil să interacționezi cu persoane din medii dezavantajate, dar dacă nu aștepți nimic în schimb, totul este ok. În ceea ce privește părțile pozitive, voluntariatul îți oferă nenumărate oportunități și îți schimbă percepția asupra vieții din foarte multe puncte de vedere. Cred, totuși, că, la nivel european, ar fi nevoie de o promovare mai intensă a voluntariatului în licee, universități și în grupurile de tineri”.

Care consideri că sunt caracteristicile unui voluntar devotat?

„Ca să faci voluntariat, trebuie să ai mintea deschisă spre schimbare, spre nou, dornic să înveți lucruri noi, activ, implicat, determinat să aduci o schimbare în comunitate”.

Ce te-a convins să faci voluntariat prin Serviciul European de Voluntariat?

Căutam oportunități să plec, pentru un an, din Turcia și să locuiesc în altă parte, unde să fac ceva util pentru societate. De asemenea, în activitatea mea de până acum am interacționat cu grupuri dezavantajate, îndeosebi copii și tineri, așa că a fost un program potrivit pentru mine și am ales să fac asta acum, după terminarea studiilor, pentru a-mi îmbunătăți abilitățile sociale”.

Ce argument a-i da cuiva pentru a-l convinge să se implice într-o activitate de voluntariat?

„Le-aş spune doar că voluntariatul te maturizează și că este o oportunitate extraordinară de care trebuie să profităm”.

Büşra a venit la Reșița prin intermediul proiectului „Volunteering and education for civic involvement”, numărul ref. 2017-3-RO01-KA105-046973, implementat de Asociația Nevo Parudimos.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/