Ingineri, profesori, scriitori, artiști plastici, speologi, oameni de afaceri din mediul privat și indispensabilii voluntari – cu toții au fost prezenți weekendul trecut la aniversarea a 10 ani de când Asociația „Dunărea” Moldova Nouă militează pentru promovarea atracțiilor turistice din Clisura Dunării.
Președintele ONG-lui de la Moldova Nouă, Corneliu Martin, moderator la întâlnirea aniversară (sala de conferință a Centrului de Afaceri Moldova Nouă), a ținut, înainte de toate, să le facă cunoștință celor prezenți la eveniment cu oamenii cei mai de nădejde din cadrul echipei pe care o conduce: tinerii voluntari! În acest sens, prof. Viorica Cojocaru (coordonatorul echipei de voluntari) a avut grijă să-i recompenseze pe adolescenți pentru munca depusă în cadrul proiectului, fiecărui tânăr oferindu-i-se câte un certificat de voluntar.
Cu scopul bine definit în minte (dezvoltarea durabilă a zonei Clisurii Dunării, puternic afectată de activitățile de minerit), tinerii au preluat ștafeta și le-au arătat celor prezenți câteva din proiectele derulate în decursul anilor. Este vorba despre:
– Eco Turismul – o șansă (proiect implementat în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă – promovarea traseelor ecoturistice din Moldova Nouă și zonele limitrofe);
– „Contribuții la refacerea habitatului în zona Coronini” (convingerea Primăriei de a nu mai amenaja haldele de steril pentru agrement; convingerea Moldomin S.A. să reducă poluarea zonei cu praf de steril, apelând la instalația de umectare);
– Colectare de peturi (organizarea taberelor de ecologizare pentru o natură curată);
– „Berzasca – comunitate activă în diminuarea cauzelor schimbărilor climatice” (s-a militat, aici, pentru energia verde și ecologizarea zonei);
– Ostrovul – oaza de sănătate (activități de ecologizare, realizarea traseelor turistice etc., în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă).
Despre motivele aderării la această asociație a vorbit și Cristina Truță (consultant pe proiecte europene). Iată cum descrie aceasta nevoia unui astfel de ONG în zona Clisurii Dunării: „Am o parte emoțională legată de acest eveniment pentru că, acum 10 ani, când eram managerul Centrului de Afaceri Moldova Nouă, am insistat și am reușit să-l conving pe domnul Martin să profite de sprijinul pe care Centrul putea să i-l acorde și, împreună cu juristul Centrului de Afaceri, să înființăm această asociație. De ce? Pentru că, pe plan local, am constatat, în perioada cât am activat ca manager, că se dorea depunerea și implementarea de proiecte, dar nu exista niciun ONG care să reprezinte societatea civilă. Nu exista un ONG care să acționeze în parteneriat cu instituțiile publice. M-am bucurat că domnul Martin a fost de acord să se implice în acest gen de activități și, iată că, din firmele incubate în Centrul de Afaceri, practic, au rămas două ONG-uri. De ce două ONG-uri și nu societăți comerciale? Pentru că, în aceste ONG-uri, oamenii au pus suflet, au încercat să rezolve și problemele lor, și problemele comunității. Nu s-a urmărit, neapărat, profitul, ci bunăstarea comunității. Cred că Asociația «Dunărea» Moldova Nouă este un exemplu de bună practică, are câteva proiecte câștigate, dar cred că cel mai mare proiect este faptul că în ultimii 3 ani a reușit să atragă tânăra generație să se implice în diverse activități și sperăm, în viitor, să vă vedem cât mai mulți, cât mai implicați și cu proiecte cât mai multe și mai mari”.
Interesul pentru colaborare cu voluntarii Asociației „Dunărea” Moldova Nouă l-a manifestat atât Costin Brăteanu (artist plastic originar din Orșova), căruia, după 10 ani de proiecte culturale, i-a venit ideea să valorifice temele ONG-lui (ecologia natura), transformându-le în adevărate opere de artă, cât și Marius Petru Paniti (speologul albaiulian care, în 2012, a descoperit asteroidul gigant în Munții Aninei). Paniti le-a propus tinerilor, în cadrul acțiunilor de voluntariat, să adune tot felul de pietre, pietre pe care acesta să le supună studiului și astfel să crească tot mai mult valoarea acestei zone.
Tot în cadrul întâlnirii, Corneliu Martin a vorbit și despre viitoarele proiecte ale echipei sale: instruirea tinerilor (învățarea traseelor turistice din zonă) pentru misiunea de ghizi turistici.
La finalul întâlnirii aniversare, președintele Asociației „Dunărea” Moldova Nouă le-a mulțumit tuturor pentru prezență, sprijin și încurajare, lansând un mesaj care atestă puternica implicare în tot ceea ce face: „Ne vedem mai puternici la 20 de ani!”.