Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal din Lugoj a fost luată cu asalt de copiii care suferă de o viroză respiratorie urâtă. Micuții, însoțiți de părinți, umplu holurile și curtea din fața clădirii secției.
Zilele cu vreme schimbătoare, de la soare la frig și ploaie, au dus la creșterea numărului acestor viroze. Din păcate, boala vine la pachet cu deranj stomacal și diaree, precum și alte manifestări asociate, precum accese de tuse. Numărul de prezentări este neașteptat de ridicat, iar personalul se dovedește insuficient.
Secția de Pediatrie din cadrul SML are 22 de paturi și este încadrată cu trei medici, șapte asistente și două infirmiere. După cum se știe, o asistentă a murit anul trecut de COVID-19, iar postul nu a mai fost ocupat. La ora actuală, este o singură asistentă pe tură, care trebuie să asigure și tratamentul.
Secția ar trebui să fie rezervată strict pentru cei internați, dar un salon este ocupat de urgențele care necesită perfuzie în regim izolator, iar consultațiile de pe ambulator, care necesită rețetă, se fac în același pavilion cu restul consultațiilor. Lipsa de spațiu adecvat se poate rezolva prin renunțarea la PCR și urgențe, iar în legătură cu personalul, directorul SML, dr. Ionuț Lucian Cocoș, dă asigurări că la Pediatrie vor fi angajate o asistentă și o infirmieră.
„La raportul din dimineața zilei de 8 aprilie erau ocupate 10 paturi din 22. Erau zece pacienți, cu tot cu aparținători. E adevărat, suntem la jumătate din capacitatea secției, dar față de perioada COVID, când oamenii au fost reticenți să se prezinte la spital, a crescut clar numărul internărilor. Știu că acolo mai e nevoie de un asistent și de un infirmier, solicitați de d-na dr. Andreea Șerpe. Îi vor primi în momentul în care vom avea normele de organizare a examenului, în vigoare după starea de alertă. Vom acoperi și celelalte cereri de personal, nu numai la Pediatrie”, ne-a declarat managerul SML.
Să mai menționăm, în ceea ce privește Pediatria, că luna trecută au fost înregistrate 62 de externări, iar în cele opt zile din aprilie sunt deja 20 de externări, în condițiile în care anii trecuți erau efectuate în jur de 20 de externări pe lună, deci nevoia de personal este reală.