Ce-au făcut? Răfuieli politice în rapoartele de activitate ale consilierilor lugojeni pe anul 2021

consilieri lugoj

Rapoartele de activitate ale consilierilor se transformă uneori în atacuri la adresa primarului. Așa s-a întâmplat și la Lugoj.

Până în prezent, au publicat aceste rapoarte 11 din cei 19 aleși locali: Mihai Agache (PNL), Nicu Bădina (PSD), Ioan Cîmpean (PNL), Iosif Crăciunescu (PSD), Cristian Galescu (PSD), Sorin Jivulescu (PNL), Nicoleta Mîrșevină (PNL), Gerlinde Opriș (PSD), Diana Szucs (PNL), Daniela Țepeș – Paleu (USR) și Vari Lajos Ernestin (USR).

Dacă în majoritatea documentelor depuse până în prezent consilierii își prezintă activitatea în termeni strict statistici (intervenții, acțiuni, propuneri, inițiative, luări de cuvânt, prezență etc.), rapoartele consilierului social-democrat Nicu Bădina pe anul 2021 și pe perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022 sunt mult diferite, ele transformându-se în adevărate „manifeste politice” cu conotații electorale, împotriva actualei administrații a urbei.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Strategia de bază a autorității executive a fost «demolarea»  (…) În anul 2021, Primăria a «reușit» zero investiții, zero activități sportive și cultural-educative, zero atragere de fonduri guvernamentale, zero fonduri europene și, mai mult ca oricând, zero grijă față de persoanele în vârstă și față de persoanele aflate în nevoi sociale. În schimb, a reușit o «mare performanță». Singura primărie din România care, în condiții de pandemie și de criză economică, a desființat Cantina de Ajutor Social. În timp ce Guvernul și majoritatea primăriilor din România anunțau marea sărăcie, la 31 decembrie 2021 Primăria Lugoj a înregistrat un excedent bugetar de peste 83 de milioane de lei (16 milioane de euro), bani necheltuiți. Ordonatorul de credite s-a încurcat în buget, iar instituțiile lugojene au fost subfinanțate”, spune Bădina.

Desigur, fiecare din „zero”-urile amintite pot fi contestate, menționând doar finanțările-record pentru spital (un milion de euro de la Guvern și cinci milioane de euro din fonduri europene pentru Spitalul Municipal, la care se adaugă achiziția de aparatură din fonduri proprii), performanțele de excepție ale sportivilor lugojeni, plus cea mai mare reușită a unei echipe de club din istoria Lugojului – voleibalistele de la CSM în sferturile de finală ale unei cupe europene, CEV Challenge Cup, organizarea unor festivaluri de calitate, în ciuda restricțiilor impuse publicului de condițiile de pandemie etc. Preferând tonul polemic și într-un document tehnic, fostul consilier local face abstracție de introducerea sistemului tichetelor de masă, apreciat de foștii beneficiari ai cantinei de ajutor social.

În viziunea lui Bădina, obstacolele în calea dezvoltării orașului sunt „orgoliul, calitatea managerială slabă și deciziile lipsite de experiență” ale actualei administrații.

După cum se știe, Nicu Bădina, considerat portavocea Opoziției în actualul Consiliu Local, a părăsit CLM pentru a redeveni consilier județean, postură din care a anunțat că va sprijini în continuare Lugojul.

banner 970 x 250