Artistul plastic Iulian Vitalis Cojocariu, nemurit la Reşiţa! Graţie bulgarilor Aleksandrov şi Minchev!

explo 1000x200

La patru ani de la dispariţia sa, artistul plastic Iulian Vitalis Cojocariu a fost imortalizat la Reşiţa de doi colegi de breaslă din Bulgaria! Monumentul „Omagiu adus lui Iulian Vitalis Cojocariu” a fost amplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

„La câţiva ani după decesul său, artistul plastic Iulian Vitalis Cojocariu, zis Bebe, a adus la Reşiţa doi mari artişti, bulgarii Bogdan Aleksandrov şi Georgi Minchev. Timp de două zile, aceştia au muncit necontenit, cu flexul, lopata, aparatul de sudură şi pistolul de vopsit pentru a monta bustul lui Bebe, pe care, în semn de omagiu, l-au realizat şi donat Reşiţei“, informează Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.

Marian Apostol a oferit şi câteva detalii cu privire la întâlnirea avută cu cei doi artişti plastici bulgari. „După munca din timpul zilei, în serile petrecute împreună la un pahar de vin, Bogdan şi Georgi ne povesteau despre cât de generos, de mare (ei foloseau termenul… imens) a fost Iulian Vitalis Cojocariu, ca om şi ca artist plastic. I-am privit cu mult respect, regăsind în comportamentul lor toate calităţile pentru care ei îl admirau pe Bebe. În cele trei zile petrecute împreună, ne-au învăţat să descoperim şi să respectăm valorile acestui oraş. La plecare au lăsat Reşiţa mai bogată cu un semn important al trecerii lor, respectiv: Monumentul numit «Omagiul adus lui Iulian Vitalis Cojocariu»

Monumentul atrage privirile, admiraţia şi trezeşte interesul celor care trec prin faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Astfel, cu ajutorul lui Bogdan şi Georgi, reşiţenii află că în acest oraş a trăit şi muncit o personalitate, pe care au întâlnit-o de multe ori fără să ştie că au au în faţă un artist imens şi un om de foarte mare calitate umană“, precizează directorul Marian Apostol.

banner 970 x 250