Mașinuțe, trenulețe, biciclete și chiar animale – sunt jucăriile pe care un artist timișorean le creează din simple scânduri cu mult calm și iscusință. Florin Juchiac a lăsat deoparte tehnologia, plasticul, cauciucul sau fibra de carbon și a luat în mână lemnul, pe care îl transformă în jucăriile copilăriei de altădată. Artistul și-a prezentat doar o parte din creații în cadrul unei expoziții, la Galeria Calpe din Timișoara.
Cine a copilărit înainte de Revoluție nu are cum să nu își amintească de căluții și mașinuțele din lemn legate cu sfoară sau de săbiile pe care le făceau bunicii, aproape deloc șlefuite. Florin Juchiac, un artist timișorean care a copilărit în generația cu cheie la gât, le-a readus la viață, dar mai frumoase și mai colorate. Folosește lemn de frasin, fag, stejar sau tei, luat de la fabrici de cherestea unde sunt considerate deșeuri.
„Nu știu dacă pot să o iau ca o pasiune ci mai degrabă ca pe un stil al meu de viață, ca pe un stil de-al meu ca artist. Ăsta e de fapt țelul meu. E mai degrabă copilul din mine. Cred că toată viața o să mă joc și o să mă manifest în joc. Nu am apucat noi să copilărim cu tehnologia și atunci ne-am făcut tot felul de personaje, tot felul de războaie. Noi, băieții, în general, ne făceam săbii, ne făceam pistoale și ușor, ușor, de la săbii am ajuns la betoniere, la maimuțe, urși și la toate piesele existente pe pământul ăsta”, ne-a povestit artistul.
Jucăriile se nasc într-un atelier, în casa părintească, acolo unde tânărul își petrece cel mai mult timp. Nu vrea să se inspire de la alții, ci să vină cu un produs original. Și reușește. „Cred că acolo m-am izolat, acolo e lumea mea. Atelierul meu e la Biled, la casa părintească, la vreo 21 de kilometri. Nu l-aș putea numi atelier, ci l-aș numi căsuța mea. Am vrut să mă desprind de tot ceea ce înseamnă ceilalți. Eu vin cu ideea mea, cu creația mea, cu tot ce înseamnă persoana mea. Nu aș vrea ca cineva să vadă un produs de-al meu și să spună că așa ceva a mai văzut. Vreau să vin cu ceva original, autentic”, ne-a spus Florin.
O bicicletă pe care poți să scrii cu cretă, un flamingo roz, un elefant albastru, mașini și trenulețe colorate – toate au fost prezentate în expoziția de la Galeria Calpe. Inițial, artistul a făcut jucăriile cadou, dar când a văzut cât de apreciată îi este munca, a și valorificat-o. Acum își propune să se lanseze în mediul online și chiar să își deschidă o mică fabrică. „Evenimentul nu are ca scop vânzarea, ci transmitem mesajul că noi, manufacturierii, existăm, producem, inventăm și ne reinventăm. Mi-am propus să îmi fac o făbricuță, dar să nu depășesc cu prea mult ideea asta de manufactură. Și în partea asta ești ajutat de câteva utilaje, dar partea finală, vopsitul, şlefuitul și anumite detalii le faci manual. Vreau să văd care e feedback-ul publicului, merită să încercăm mai mult sau merită să rămânem în linie dreaptă și să rămânem în linie dreaptă. Eu nu sunt obișnuit cu linia dreaptă și trebuie să țintim mereu mai sus”, a mai spus artistul.