„Artist emigrant”. Din Banat, în întreaga lume, prin ochii lui Sabin Dorohoi

artist emigrant
picnic iulius1000x100

Regizorul și producătorul reșițean vine din nou în fața românilor cu un proiect de anvergură care are drept țintă același subiect sensibil – emigrarea, combinat de această dată cu arta. Unde ne-au plecat artiștii din Banat? Ce tezaur a pierdut România? Dacă te afli în aceeași situație, poți fi și tu parte a proiectului „Artist emigrant”.

Banatul va deveni un imens platou de filmare pentru regizorul reșițean Sabin Dorohoi. Acesta a pornit în căutarea artiștilor care și-au părăsit țara, mai mult sau mai puțin voit, și care au bucurat sau încă bucură privirea sau auzul locuitorilor din alte părți ale lumii. Proiectul al cărui start se va da curând se numește „Artist emigrant”, fiind de fapt o serie de scurte reportaje radio-TV cu artiști din Banat care au lucrat sau încă lucrează în diaspora.

Sabin Dorohoi este cunoscut publicului pentru filmul de scurtmetraj „Calea Dunării”, care atinge tristul subiect al emigrării. Mulți români au fost profund emoționați de povestea băiețelului ai cărui părinți sunt plecați în străinătate. Pelicula a câștigat peste 20 de premii la festivaluri internaționale de film și imagini din film au fost incluse în videoclipul trupei Voltaj – „De la capăt”, devenind astfel singurul film românesc ale cărui imagini au fost proiectate live în cadrul competiției muzicale Eurovision Viena 2015. Prin serialul „Artist e Emigrant” regizorul Sabin Dorohoi revine la tematica diasporei pe care a abordat-o în „Calea Dunării”.

leader board 728 x 90 px

„Este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Prima etapă a proiectului este co-finanțată de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cea de-a doua etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Seria «Artist Emigrant» este susținută și de peste 20 de parteneri locali, naționali și internaționali.”, spune Sabin Dorohoi.

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm, populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. „Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, doresc să realizez această serie de scurte reportaje despre poveștile de viață ale artiștilor români din diaspora.”, spune Sabin Dorohoi, de altfel, el însuși un artist al Banatului.

De-a lungul lunii august, regizorul va filma o serie de interviuri cu povești de viață ale unor artiști români contemporani din regiunea Banatului, care au plecat în străinătate. Este vorba de peste 10 artiști din sfera muzicii, a dansului, a picturii și nu numai, iar fiecare interviu, în varianta sa finală, va avea circa 4 minute.

Artiștii bănățeni care doresc să participe în proiect pot afla mai multe detalii pe site-ul oficial al proiectului www.migrant.social sau pe pagina de Facebook Emigrant.

Express de Banat este partener media al acestui proiect.