Satele din preajma Oraviței s-au înscris într-un proiect cultural unic în partea de vest a țării. Casele artiștilor din zonă vor găzdui evenimente deosebite și întâlniri cu oameni de cultură.
Muzica, teatrul, fotografia, pictura și discuțiile libere, toate își vor face loc în programul primei școli de vară axată pe managementul cultural din vestul României. Ideea aparține unor artiști timișoreni „colonizați” în satele din zona Oraviței (Ciclova Montană, Ilidia, Socolari, Potoc). Proiectul se derulează în parteneriat cu Universitatea de Vest, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Teatrul Național Timișoara, împreună cu partenerii privați Fundația Jazz Banat, Fundația Interart Tridade, Centrul de Teatru Educațional Replika, Asociația ArtCiclova, Asociația Ariergarda și Radio Guerilla.
În perioada 3 – 10 august, satele Ciclova Montană, Socolari, Ilidia și Potoc vor găzdui 10 seminare, 4 ateliere, 7 discuții cu artiști, 9 spectacole și două excursii de documentare, susținute de artiști și teoreticieni ai culturii. „Casele artiștilor din zonă vor fi scena întâlnirilor cu artiștii locali și lectori invitați sau a spectacolelor de teatru, film și muzică, ce se vor desfășura în fiecare seară”, spun organizatorii.
În cadrul atelierelor de foto-video, creative writing, proiect cultural sau de creație plastică, cei 20 de studenți înscriși în școala de vară se vor întâlni, printre alții, cu Camelia Popescu, Adriana Cârcu, Mihaela Tilinca, Gheorghe Șfaițer, Iosif Tasi sau Vlad Corban, iar la seminariile despre carte, film, teatru, comunicare prin cultură, politici și strategii culturale, curatoriat, sau despre „mecanica” unui festival, vor avea ocazia să-i urmărească pe Katia Pascariu, Carmen Lidia Vidu, Alexandru și Ada Solomon, Ștefan Iordănescu, Florin Iepan, pe Sorina Jecza, Dana Sarmeș, Oana Romocea, Liviu Mihaiu, Vlad Tăușance și Gabriel Kelemen sau pe Marius Giura.
Printre activitățile programate la începutul lunii august se numără și o călătorie cu trenul pe ruta Oravița-Anina, atunci când se va desfășura seminarul „Scurtă istorie a Banatului montan-Documentare”. Alături de studenți vor fi Viorel Marineasa și de Daniel Vighi.
Școala de vară va include și concerte, expoziții, piese de teatru și discuții filozofice pe tema culturii și a artei.