One Night Gallery propune un altfel de vernisaj de artă! Privitorii sunt încurajați să experimenteze universul augmentat creat de Alina Bohoru prin intermediul filtrelor de Instagram. Expoziția cu intrare gratuită va avea loc în 15 august la Timișoara.
Artista Alina Bohoru, care s-a remarcat prin lucrările sale la cea de-a paisprezecea ediție One Night Gallery de la București, vine cu conceptul new media art în Timișoara! Expoziția va avea loc pe 15 august și se va desfășura la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, viitorul spațiu Multiplexity. Desfășurat în colaborare cu Asociația Timișoara 2021, evenimentul este deschis oricărui iubitor de artă. Născută în Timișoara și ajunsă la București, Alina Bohoru este o ilustratoare pasionată, creatoare de personaje, animator part-time și muralist ocazional. Ilustrațiile sale pornesc de la convenții tradiționale și lucrările au trecut treptat înspre digital. Datorită metodei sale, un univers suprarealist plin de personaje inedite a prins viață. Lucrările realizate de artistă în realitate virtuală și au fost transpuse ulterior în realitate augmentată.
Pentru a putea explora personajele, pentru expoziția de la București au fost create trei filtre de Instagram. Timișoara nu se lasă mai prejos și pregătește un nou filtru, dar pentru camera frontală, prin care vizitatorii se vor putea transforma în personajele artistei. „Filtrul este inspirat de personajele de pe afișul expoziției și va fi curând disponibil pe pagina de Instagram One Night Gallery, alături de un alt filtru ce suprapune pe spațiul înconjurător forme realizate de Alina, realizând astfel o experiență de mixed reality. Chiar și după încheierea expozițiilor, filtrele sunt disponibile pe pagina de Instagram a One Night Gallery iar iubitorii de artă de oriunde pot experimenta cu ele, chiar dacă nu au ocazia să viziteze expoziția fizică. One Night Gallery și-a propus să pună la dispoziția artiștilor atât diferite medii tehnologice de creație dar și know-how-ul necesar pentru a le folosi și pentru a-i ajuta să își dezvolte noi abilități și lucrări de new media art și să realizeze lucrări colaborative cu alți artiști. În cadrul expoziției vor fi expuse lucrări animate realizate în colaborare cu Dragoș Boțcău și o instalație interactivă dezvoltată de studioul de video-mapping Aural Eye. De asemenea, publicul va fi transpus în lucrări de artă, prin intermediul instalației de transfer de stil artistic, dezvoltată de ONG, ce folosește inteligența artificială. Cu ajutorul IA, instalația analizează lucrările artistei, le învață și extrage trăsăturile, pornind de la texturi, culori, forme sau alte elemente de compoziție, iar la finalul procesului de învățare, transformă stilurile artistice într-un feed live.”, transmite Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii
One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc și care susține tinerii artiști români. Prin One Night Gallery, artistul poate ajunge mai ușor la public și viceversa. Creatorii sunt provocați să utilizeze noi instrumente de storytelling digital precum realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalații neconvenționale. Prin imersiunea în artă și trăirea experiențelor multisenzoriale, vernisajele devin adevărate spectacole ce atrag din ce în ce mai mulți oameni către acest segment cultural.