Arta murală, premiată cu 3.500 de euro, în cadrul proiectului „Memoriile Cetății”. Tema de anul acesta, Revoluția!

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii anunță un apel deschis în cadrul proiectului său „Memoriile Cetății”. Organizatorii așteaptă propuneri creative pentru transformarea cartierelor prin intervenţii murale care vor avea loc toamna aceasta. Este important de reținut faptul că cinci dintre propunerile primite vor fi premiate cu câte 3.500 de euro!

Proiectul se va desfășura în perioada 14-20 octombrie, iar înscrierile se fac până în data de 12 septembrie. Selecția va fi realizată de către un juriu din care fac parte: Andrei Condoroș, peisagist; Corina Nani, designer, organizator FISART, lector univ. dr., Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vestdin Timișoara; Claudiu Toma, arhitect, reprezentant al Parasite Studio, a câștigat concursul de arhitectură „Memoriile Cetăţii” 2018; Mihai Zgondoiu, artist vizual, curator; Andreea Săsăran, artist vizual, reprezentant al echipei Memoriile Cetăţii 2019.

Apelul este parte din a doua ediție „Memoriile Cetății”, o inițiativă care consolidează legăturile dintre oameni și poveștile cartierelor timișorene. Proiectul va aduce cultura în cartierele orașului și va invita timișorenii să descopere împreună hărțile intime ale comunităților respective, locuitorii având astfel ocazia să descopere, alături de artiști, personalități ale orașului și turiști, tipuri de intervenții artistice în spațiul public, aflate chiar sub ferestrele lor.

Tema din acest an, Revoluția, pornește de la evenimentele din ‘89 și se extinde până la cele mai diverse forme de rezistență pe care le întâlnim la nivel social sau chiar individual.

Pentru că trecutul istoric este o componentă importantă a identității culturale, cei 30 de ani de la Revoluție vor fi comemorați în cadrul ediției din acest an. Pornind de la premiza că istoriile se completează una pe cealaltă, bazându-se pe martori și pe mărturii directe, artiști și localnici vor încerca să contureze perspective personale asupra evenimentelor din ’89. Fragmente ale memoriei colective, care au supraviețuit timpului vor fi transmise mai departe devenind o punte între generații, dar și un prilej de dezbatere și conștientizare a  însemnătății lor istorice.”, spune Ionuț Suciu, coordonatorul proiectului.

Proiectul Memoriile Cetății este realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și de Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/