FOTO: Arme de opt mii de euro bucata, la Reșița!

Un număr de 61 de arme de colecție vor fi, începând de astăzi, conservate și păstrate în patrimoniul Muzeului Banatalui Montan din Reșița. Armamentul a fost donat de către Inspectoratul Județean de Poliție, intenție care va avea un impact important asupra valorii colecțiilor din cadrul muzeului.

Armele donate astăzi către muzeul din Reșița au fost confiscate anul trecut de către polițiști de la un colecționar cărășean care le deținea ilegal. În deplină legalitate, obiectele de muzeu vor alcătui o colecție importantă în cadrul exponatelor de la Reșița.

„Astăzi sărbătorim un eveniment important. Urmează să predăm, cu titlul gratuit, cu respectarea prevederilor legale în domeniu, o colecție de arme cu valoare istorică de patrimoniu, care au fost deținute ilegal de o persoană fizică”, a declarat Viorel Avram, șeful IPJ Caraș-Severin.

Evenimentul de astăzi este extrem de important pentru Muzeul Banatului Montan din Reșița, conducerea instituției fiind convinsă că, de îndată ce colecția de arme va fi expusă, aceasta va constitui unul dintre punctele principale de atracție ale muzeului.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645464471642″]

„Este un eveniment important pentru viața muzeului, pentru că una dintre căile de construire a patrimoniului, alături de achiziții și cercetări proprii, o reprezintă donațiile, un act rar în ziua de astăzi, asta pentru că foarte puțini sunt cei care se gândesc ca o parte din bunurile pe care le dețin să ajungă într-o colecție publică. În momentul în care vom avea toate actele legale, aceste bunuri vor fi expuse în colecția muzeului. Sunt convins că această colecție va fi un punct de atracție al Muzeului Banatului Montan din Reșița”, a explicat Dumitru Țeicu, directorul muzeului.

Printre armele donate astăzi, s-au numărat pistoale cu percuție pe ramă, revolvere pe diferite calibre, dar și o carabină din cel de-al Doilea Război Mondial. Vedetele colecției sunt pistoalele cu cremene, care datează din secolul al XVIII-lea. Pe piața neagră, valoarea acestora ar putea atinge opt mii de euro.