Arheologul Dorel Micle este director plin la Muzeul Satului Bănățean

dorel micle

Profesorul Dorel Micle a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea funcției de manager la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara cu nota 9,44. 

După ce a condus pentru trei luni, sub formă de interimat, Muzeul Satului Bănățean, Dorel Micle va fi director plin al instituției de cultură din subordinea CJ Timiș începând cu 25 ianuarie. Dorel Micle este cadru didactic universitar și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara, director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim” din cadrul UVT.

Reprezentanții CJT spun că noul manager are competențele necesare pentru a continua proiectele aflate în derulare și pentru a identifica cele mai bune soluții pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare ale muzeului.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Muzeul poate deveni în următoarea perioadă un pol de interes pentru marele public, pregătind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole în aer liber, la manifestări științifice și culturale specifice. Marea provocare constă în digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului și implicarea în salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este într-o profundă alterare. Doresc să realizez un echilibru între expoziții, simpozioane științifice, târguri tradiționale, didactică muzeală, spectacole folclorice și parcuri tematice, în încercarea de a contribui la îmbunătățirea ofertelor culturale ale Timișoarei, mai ales în perioada Capitalei Europene a Culturii 2023.”, a spus Dorel Micle.

Ideea înființării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de Ioachim Miloia, director al Muzeului Bănăţean în perioada 1928-1940. În 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, el a cerut municipalității acordul pentru a înființa în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci „de interes istoric și artistic”, case țărănești. După mai multe insistențe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor, în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafață de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Până în anul 2000 el a funcționat ca secție a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/