Arheologii din Caransebeș au scos la lumină o veritabilă bucată a istoriei antice. Vezi ce moștenire au lăsat romanii sub pământul bănățean!

Cele mai recente cercetări arheologice efectuate de reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță au scos la lumină adevărate bucăți ale istoriei României, conservate de veacuri sub solul Banatului. Moștenirea istorică a fost descoperită în Munții Almăjului și datează încă de pe vremea Romei antice.

Descoperirea istorică este una deosebit de importantă pentru județul Caraș-Severin, fiind o fortificație construită de romani, la începutul secolului al doilea după Hristos. Mai mult decât atât, se pare că fortificația reprezintă rămășițele unei cetăți romane din timpul primului război daco-roman, ridicată de aceștia în vederea cuceririi Daciei.

„Noi am investigat întreaga zonă, fiind vorba despre aproape 60 de kilometri pătrați, zonă aflată la altitudine între Valea Almăjului și Defileul Dunării. Am făcut și primele cercetări arheologice care ne-au adus în fața unei descoperiri deosebit de importantă pentru județul Caraș-Severin din istoria antică. Am reușit să identificăm sistemul defensiv al unei cetăți romane din timpul primului război daco-roman. Ne bazăm investigațiile atât pe tehnica de construcție, cât și pe descoperirile pe care le-am făcut acolo”, a explicat Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.

Descoperirea este cea mai importantă și bogată de istorie de pe teritoriul Banatului, dar mai are „frați” la fel de făloși pe teritoriul judeţului, fiind aici amintită cetatea scoasă la lumină la Zăvoi.

Cu o lungime de 160 de metri, cetatea romană din Valea Almăjului este formată din mai multe valuri de pământ cu o înălțime de aproape un metru și jumătate, fiind împrejmuită de un șant de apărare lat de trei metri și adânc de un metru.

„Această fortificație constă în valuri de pământ, având o lungime de 160 de metri. Noi o datăm undeva la începutul secolului al doilea după Hristos și face parte din categoria castrelor de marș care sunt cunoscute în mare parte ca fiind construite de romani în vederea cuceririi Daciei”, a mai menționat Adrian Ardeț.

Zona în care s-a descoperit fortificația de pe vremea romanilor urmează să fie investigată în amănunt. Arheologii cărășeni vor încerca să găsească mai multe detalii care să dezbrace această importantă descoperire din Munții Banatului de secretele istorice pe care le poartă cu sine.

Foto: Slideshare.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/