Arest preventiv pentru trafic de migranţi în Caraş-Severin

Planurile celor patru cetățeni turci, care intenționau să ajungă ilegal într-un stat din vestul Europei, cu ajutorul unui conațional și al unui cetățean olandez, au fost date peste cap de către polițiștii de frontieră orăvițeni, călăuzele migranților ajungând astfel în fața Tribunalului Caraș-Severin.

Săptămâna trecută, vineri 17 ianuarie, un autoturism, marca Opel Zafira, care se deplasa pe linia de frontieră, spre DN 57, a intrat în vizorul organelor competente din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oravița, motiv pentru care polițiștii au hotărât să oprească autovehiculul în vederea efectuării unui control. În urma verificărilor a rezultat faptul că șoferul autoturismului, un cetățean turc, însoțit de un cetățean olandez, transportau în interiorul mașinii alte patru persoane străine (doi adulți și doi minori). Cum aceștia din urmă nu-și justificau prezența în zona de frontieră, ei au fost conduși la sediul instituției pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare s-a stabilit că cei patru pasageri sunt o familie de cetăţeni turci, un bărbat şi o femeie, având vârste de 40, respectiv 42 de ani şi doi minori de 9, respectiv 15 ani, aceștia declarând că au trecut ilegal frontiera din Serbia, pe jos, fiind apoi preluaţi de ceilalţi doi cetăţeni străini, din apropierea graniţei cu statul vecin, intenţionând să ajungă într-o ţară din vestul Europei, cu ajutorul acestora.

Drept urmare, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi de trafic de migranţi.

Ca atare, cei patru cetăţeni turci au fost preluați de autoritățile de frontieră sârbe, în baza acordului de readmisie, iar față de cele două călăuze, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Caraş-Severin a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.