Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara, programul imposibil de accesat al primarului Fritz

cladire istorica

Din luna mai, de când primarul Dominic Fritz anunța că primăria lansează un program de reabilitare pentru clădirile istorice din Timișoara, prin care proprietarii imobilelor vechi ar urma să fie sprijiniți de municipalitate, prin consultanță și cofinanțare, o singură asociație de proprietari a semnat un pre-contract cu municipalitatea. Condițiile impuse sunt greu de îndeplinit, admit și reprezentanții primăriei, iar acesta este motivul pentru care se vor produce câteva modificări. 

În regulamentul privind acordarea sprijinului financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice stă scris că zonele prioritare de intervenție sunt Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Elisabetin, Traian și Badea Cârțan. Primăria a mai stabilit și că imobilele monument istoric și cele aflate în ansambluri istorice pot primi 20% din valoarea lucrărilor eligibile drept finanțare nerambursabilă, iar 80% finanțare rambursabilă în termen de zece ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Imobilele din situri istorice pot primi 50% din valoarea lucrărilor eligibile, contribuție financiară rambursabilă în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare, iar restul de 50% reprezintă contribuția proprie a proprietarilor din clădire.

„De la deschiderea biroului pentru reabilitare clădiri istorice și monumente au avut loc în jur de 90 de audiențe cu cetățenii interesați de program. Până în momentul de față există un acord preliminar semnat de către o asociație de proprietari din Piața Traian și ne bucurăm foarte mult, sper să meargă lucrurile bine și totul să fie în regulă mai ales că este o zonă în care nu au fost făcute foarte multe reabilitări.”, a declarat consilierul local Paula Romocean.

Primăria vrea să simplifice acum procedura. În acest sens a fost inițiată și o modificare de lege prin care să poată fi eliminată ipoteca.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

„În primul rând, am inițiat împreună cu senatorul Raoul Trifan o modificare a Legii 153 (…) ceea ce va însemna o simplificare a programului prin eliminarea ipotecii. Garanția va fi taxa pentru creșterea calității arhitecturale ambientale. Taxa se recuperează de către Direcția Fiscală și este ca impozitul, poate fi recuperată inclusiv prin executare silită, în cazul în care ea nu se aplică. Ar fi o variantă mai simplă pentru că mulți proprietari au o teamă legată de ipotecă. Bineînțeles că acum așteptăm modificarea legislativă și analizăm inclusiv alte modificări ale programului, astfel încât procedura să fie mai simplă și mai atractivă pentru proprietari.”, a explicat Paula Romocean.

Potrivit regulamentului, persoanele fizice sau juridice care vor reabilita imobilele din zona de acțiune prioritară ar urma să beneficieze de mai multe facilități: certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării; scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție; scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/