Medic timișorean, aflat în linia întâi: „Niciodată nu am avut o patologie care să producă atâtea decese”

focar de covid 19 la Timisoara
untitled design set 970x90 px

Covid-19 este boala care a provocat cele mai multe decese în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Au fost pandemii de gripă spun medicii, dar pacienții aveau mult mai multe șanse de supraviețuire.

Una dintre explicații este legată de felul în care acționează SARS-CoV-2. Pe lângă faptul că produce daune semnificative la nivel pulmonar, virusul afectează și alte sisteme și organe.

„Niciodată nu am avut o patologie care să producă atâtea decese. Chiar niciodată. Am avut boli grave, am avut gripele, despre care știți că au provocat pandemii și am avut și atunci pacienți intubați, pe plămân artificial care scăpau într-un procent satisfăcător. Ei, acum nu se întâmplă lucrul acesta. Și nu e vorba doar de patologia pulmonară. Foarte puțin se insistă pe faptul că acest virus își face de cap în prima etapă cu plămânul, după care afectează sistemul, organismul. Afectează rinichii, inima, creierul și în primul rând sistemul imunitar. Afectând sistemul imunitar practic, deși ai avut o infecție în plămân, nu mai poți să te vindeci. E acel trend lent care conduce la situația în care pacientul internat în ATI să nu mai aibă cale de întoarcere. Aici apare acea întrebare a aparținătorilor: <<Cum, că ieri era bine. L-am adus viu și dumneavoastră l-ați omorât>>. Asta este problema cea mai mare, de a le comunica părinților, mamelor, aparținătorilor că pacienții au murit și să le spun că nu au avut nicio șansă și noi nu am putut să îi ajutăm. Asta este drama cea mai mare”, a spus Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul Județean din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Atât în cel mai mare spital din vestul țării, cât și la Spitalul „Victor Babeș” există o regulă: aparținătorii sunt sunați în fiecare zi și au voie să facă și vizite. „Să vină să își vadă poate pentru ultima dată membrul familiei. Au acces la informații, din păcate nu sunt mulțumiți cu răspunsurile pe care le dăm, dar asta este, nu putem să îi mințim. E clar că trebuie să fim pregătiți pentru următorul val cu mai multe locuri și noi ca societate să nu mai aglomerăm sistemul sanitar. De aici pleacă totul. Suntem într-un film urât din care sper să ieșim la un moment dat”, a mai spus doctorul Ciprian Gîndac.

În zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara sunt disponibile 11 locuri de ATI pentru bolnavii de Covid-19.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/