Arc peste timp! La Reșița s-a scris din nou istorie în anul „Centenarului bănățean” [FOTO]

Moment solemn în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin. În anul în care în Banat se simte și mai bine spiritul Centenarului Marii Uniri, la Reșița s-a scris istorie cu girul aleșilor județeni și cu pixul lui Silviu Hurduzeu.

Patru titluri de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin au fost acordate ieri, în sala de ședințe a Consiliului Județean, asta după ce, în luna noiembrie a anului trecut, aleșii au fost de acord în unanimitate cu propunerea de a recompensa patru personalități marcante pentru promovarea intereselor județului Caraș-Severin, respectiv pentru promovarea valorilor culturale și spirituale bănățene.

„Vă spun sincer că sunt onorat și emoționat în același timp pentru că astăzi suntem împreună la un moment, aș spune eu, important, chiar istoric pentru județul Caraș-Severin: decernarea titlurilor de cetățeni de onoare pentru 4 personalități promotoare ale valorilor culturale și spirituale bănățene”, a spus președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, gazda evenimentului.

Acesta a prezentat, în cuvântul de deschidere, câteva puncte istorice care au dus la momentul festiv organizat la Palatul Administrativ. „În data de 28 noiembrie, la propunerea celor două Biserici, în ședința ordinară a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost votată în unanimitate acordarea celor 4 distincții. De ce în 28 noiembrie 2018? Pentru că întreaga Românie a sărbătorit Centenarul Marii Uniri și, în urmă cu 100 de ani față de acel moment, la 1 decembrie 1918, episcopul Miron Cristea și episcopul unit Iuliu Hosu au rostit împreună la Alba Iulia discursul și un moment pe care l-am evocat și în expunerea de motive la proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare, acela în care cei doi episcopi s-au îmbrățișat la Alba Iulia și au rostit următoarea frază memorabilă: «Precum ne vedeți astăzi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români». Dacă atunci s-a putut trece peste orgolii, peste interese diferite pentru a realiza marele act de la 1 decembrie 1918, și noi am considerat că peste 100 de ani putem să facem un act prin care să rememorăm acel moment istoric”, a explicat Silviu Hurduzeu.

„De ce decernăm astăzi titlurile, deși au fost aprobate în anul 2018? Pentru că știți cu toții că pentru Banat Centenarul îl aniversăm și în anul 2019, pentru că Banatul s-a unit cu România în anul 1919, armatele române au intrat în Reșița, în Caransebeș, în Oravița și, ulterior, în Timișoara, pe parcursul lunilor iulie și august 1919. Totodată, astăzi este o zi importantă. Nu am știut până azi că acum 94 de ani, în 4 februarie 1925, Mitropolitul primat al Bisericii Ortodoxe, Miron Cristea, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe române”, a mai spus președintele Consiliului Județean, după care a dat cuvântul invitaților de la prezidiu.

Primul dintre cele patru titluri a fost acordat post mortem episcopului Miron Cristea, pentru activitatea desfășurată în Episcopia Caransebeșului. Laudatio a fost rostit de arhimandritul Casian Rușeț. Titlul i-a fost înmânat actualului episcop al Caransebeșului, Lucian Mic.


A urmat apoi un laudatio citit de Bogdan Andrei Mihele, președintele Asociației Generale a Românilor Uniți din Reșița-Doman, în cinstea episcopului Martir Doctor Valeriu Traian Frențiu, născut la Reșița în 1875, cea de-a doua personalitate căreia i-a fost acordat post mortem titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Valeriu Traian Frențiu a murit în detenție în Sighetu Marmației.

La masa prezidiului s-au aflat în persoană și doi dintre cei care urmau să primească titlul de cetățean de onoare al județului. Primul căruia i-a fost înmânat titlul a fost I.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, decan de arhierie al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prezentarea sa a fost făcută de episcopul Caransebeșului, Lucian Mic. Vădit emoționat, I.P.S. Timotei Seviciu a declarat: „Am desfășurat o activitate cerută și firească pentru oricare dintre cei care slujim Biserica, de la cel mai mic până la cel mai mare. Vă mulțumesc pentru această cinstire deosebită, de a mă număra printre cei care sunt cetățeni de onoare ai județului acestuia. Vă mulțumesc pentru aprecierea a ceea ce am putut, nu a ceea ce trebuia să fac. Trebuia mult mai multe. Dar ați fost cu îngăduință”.


Ultimul, dar nu cel din urmă ierarh care a primit distincția a fost Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop român unit, greco-catolic al Eparhiei de Lugoj. Prezentarea sa a fost făcută de monsenior Angelo Narcis Pop, vicar general al Episcopiei greco-catolice de Lugoj. „Am deosebita plăcere de a participa la decernarea titlurilor de cetățeni de onoare ai județului Caraș-Severin. Sunt foarte onorat că unul dintre aceștia este subsemnatul. Aduc cordiale mulțumiri președintelui Silviu Hurduzeu și tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. Momentul festiv de astăzi poate fi considerat ca o continuare a manifestărilor ocazionate de Centenarul Marii Uniri și de aceea consider că această deosebită distincție se cuvine să o dedic făuritorilor Marii Uniri de la Alba Iulia”, a declarat Preasfințitul Alexandru Mesian. Acesta, la rândul său, i-a înmânat lui Silviu Hurduzeu un exemplar din Biblia de la Blaj, volum apărut în 1795 și retipărit în anul 2000.


Cei doi ierarhi aflați la eveniment au primit și câte o pictură înfățișând Cascada Bigăr, realizată de Ștefan Popa Popa’s.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678412088818″]


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/