Arborii de pe Nera, revoltă între autorităţi!

explo 1000x200

Deşi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timişoara afirmă cu seninătate că pe raza comunei Socol din Caraş-Severin nu au fost constatate tăieri ilegale de arbori în urma ultimului control, reprezentanţii GEC Nera susţin cu tărie contrariul.

ITRSV Timişoara se fereşte să spună că în teren, în momentul controlului, au fost constatate tăieri ilegale de arbori pe malul stâng al râului Nera. Cel puţin asta crede conducerea Grupului Ecologic de Colaborare Nera din judeţ, care s-a arătat a fi extrem de revoltată vizavi de problemă. Potrivit acesteia, în momentul când s-a efectuat controlul în zona respectivă, tăierile erau evident ilegale, pentru că partida nu fusese pe atunci autorizată.

În partida de tăiere se putea intra numai după emiterea autorizaţiei de către primărie, când paznicul partidei din partea primăriei trebuia să supravegheze să se taie legal, adică în regim silvic”, a precizat Doina Mărgineanu, consilier pentru realţii publice din cadrul GEC Nera.

Afirmaţia ITRSV cum că „nu au fost constatate tăieri ilegale de arbori” i-a cam băgat în ceaţă pe reprezentanţii GEC Nera care se întreabă pe ce motiv a fost făcută afirmaţia acestora: potrivit situaţiei din teren controlate sau din punctul de vedere al respectării procedurii de autorizare? În orice caz, grupul ecologic este convins că tăierile s-au efectuat ilegal pe râul Nera.

Motivele privind tăierile ilegale

Din imaginile realizate de către GEC Nera şi partenerul Asociaţia Aurora din Serbia în cadrul monitorizării la sfârşitul anului trecut rezultă că cioatele arborilor tăiaţi în acea perioadă nu au avut marcajul Inspectoratuiui de Regim Silvic (nici nu se putea marca fără autorizaţia de tăiere emisă de primărie), iar mulţi arbori sunt tăiaţi la un nivel mediu de 1,5 m de  la suprafaţa terenului”, a explicat consilierul Doina Mărgineanu.

De asemenea, aceasta susţine că „pe zone întregi au fost tăiaţi toţi arborii maturi fără a se lua în considerare conservarea ecosistemului râului care este un avanpost la intrarea în aria de protecţie specială Balta Nera – Dunăre din Parcul Natural Porţile de Fier. Au fost tăiaţi doar arbori maturi, iar lăstărişurile şi tufişurile care produc de fapt marile blocaje în scurgerea apei pe râu, la viituri, au rămas intacte.

banner 970 x 250

Comments

 1. Brasov Licitatii says:

  Buna ziua,
  De acum puteti publica licitatii ziare Brasov prin intermediul Metropolitan Maxpress.
  Anunt Licitatie Monitorul Expres, Anunturi Licitaii Transilvania Express simplu rapid si eficient.
  Cum public licitatii in Ziarul Buna Ziua Brasov?
  Contravaloarea anunturi Licitatii Buna ziua Fagaras poate fi achitata si prin Card Bancar
  Ziarul Pretul Zilei publicare licitatii va ofera posibilitatea de a achita contravalorea anuntului prin SMS
  Anunturi Licitatii ziarul Brassoi Lapok contact 0768.44.11.33, 0721.08.08.10