Aquatractor pentru algele de pe Dunăre!

Dunărea va crea, în curând, toate condiţiile necesare unui habitat perfect pentru toate speciile de plante şi păsări, în dreptul judeţului Caraş-Severin. Acest lucru este posibil printr-un proiect de mediu, care presupune cumpărarea unui aquatractor. Valoarea lui este de 1,4 milioane de euro.

Rolul utilajului este de a curăţa algele şi iarba de pe suprafetele acvatice. Acest aquatractor urmează să fie folosit pe timpul verii, în perioada de vegetaţie a plantelor, care pe lângă disconfortul produs habitatelor creează şi o imagine dezolantă şi un miros neplăcut pentru turişti.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Universitatea Bucureşti, prin Centrul de Cercetare a Mediului şi Efectuare a Sudiilor de Impact, şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din Bucureşti derulează, în perioada 2011 – 2014, un proiect finanţat prin programul Life +.

Acesta are ca obiective aplicarea unor măsuri de conservare pentru habitatele şi speciile de plante şi animale care cresc și trăiesc în parc. „Se doreşte îmbunătăţirea mediului de viață a diferitelor specii de păsări sau a plantelor. Asta mai ales că, zona este recunoscută ca fiind a treia ca importanţă din ţară, din punct de vedere al prezenţei speciilor de păsări”, a declarat Carmen Sorescu, directorul executiv al APM Caraș-Severin, la cel mai recent Colegiu Prefectural.

Una dintre cele mai importante măsuri din cadrul proiectului se referă la achiziţionarea aquatractorului care va circula pe cursul Dunării şi care va elimina speciile invazive de plante acvatice, care pot fi observate, în special în lunile iunie şi iulie, în fiecare an.

Proiectul prin care se doreşte stoparea pierderii biodiversităţii zonelor umede de pe cursul Dunării, dintre Baziaş şi Porţile de Fier, este în valoare de 1,4 milioane euro.