Aquatim Timișoara, un an 2023 fructuos

ilie vlaicu manager la aquatim timisoara face bilant 2023

Aquatim Timișoara este una dintre societățile care arată că se poate. Compania a avut un an 2023 fructuos, în care a implementat multe proiecte.

Poate cel mai important aport pe care l-a avut Aquatiam a fost modernizarea comunităților din regiune, prin proiecte cu fonduri europene.

Societatea de apă-canal și-a trecut în palmares și locl I la Topul Național al Firmelor.

Primii pe plan național

Laurii excelenței, în zona economică pe care acționează și activează, au ajuns la Aquatim. Societate a primit locul I la categoria Întreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea și distribuția apei”, premiu conferit de Camera de Comerț și Industrie a României, în cadrul evenimentului de la București dedicat Topului Național al Firmelor.

Dezvoltare regională sustenabilă

În valoare de 239,5 milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014 -2020 urmărește dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții în infrastructură, în 81 de localități. Vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă circa 380.000 de timișeni din aria proiectului, iar peste 53.000 de persoane vor beneficia de servicii îmbunătățite de canalizare.

Proiectul regional include în acest moment 30 de contracte de lucrări și 3 contracte de servicii. În 2023 s-au semnat 5 contracte de lucrări și s-au recontractat 3 contracte de lucrări, în valoare totală de 184.025.892 lei. De asemenea, tot anul acesta s-a finalizat un contract din cadrul acestui proiect, cu recepții la terminarea lucrărilor (CL 15 Execuție rețele de apă și canalizare Şag). La final de an, 7 contracte de lucrări se află în procedura de atribuire.

În 2023 s-au realizat 160 km de rețele de alimentare cu apă (conducte de distribuție, de transport, aducțiuni) și 120 km de rețele de canalizare (conducte de canalizare, de refulare).

Au fost montate 14 stații de pompare apă uzată, o gospodărie de apă, o stație de repompare, iar 3 gospodării de apă sunt executate în proporție de peste 90%. Dintre stațiile de epurare, două sunt realizate în proporție de peste 90% (Chizătău si Găvojdia).

În ceea ce privește sistemul de valorificare energetică a nămolului, progresul lucrărilor este de 55%. S-au finalizat lucrările civile și alimentarea cu utilități a obiectivului. În prezent se furnizează echipamentele tehnologice, după care va urma montarea acestora și probele tehnologice.

Energie verde

Anul acesta, Aquatim a desfășurat proiectul „Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu”, care a presupus realizarea a două parcuri fotovoltaice la Stația de epurare a apei uzate și la Statia de tratare a apei Urseni, din Timișoara, cu o capacitate totală nou instalată de producere a energiei electrice de 1.650 kWp.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Valoarea totală a investiției a fost de circa 9,9 milioane lei, din care peste 9,3 milioane lei fonduri nerambursabile.

Contoare digitale smart

Aquatim a făcut, încă de la finalul anului trecut, demersurile pentru achiziția unui sistem de digitalizare a contorizării în Timișoara, iar în luna februarie a acestui an, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem de contorizare a consumului de apă potabilă prevăzut cu interfață digitală în municipiul Timișoara”, în valoare de 9,8 milioane lei, din care 7,9 milioane lei fonduri europene, 1,2 milioane lei de la bugetul de stat, 186 000 lei de la bugetul local și 600 000 lei co-finanțare Aquatim.

8.000 de apometre inteligente s-au montat și deja transmit date din următoarele cartiere din Timișoara: Șagului, Freidorf, Fratelia, Steaua, Ciarda Roșie, precum și pe străzile Mureș, Musicescu și Cerna.  Proiectul se încheie, cu succes,  în data de 31 decembrie a anului 2023.

Program de investiții din surse proprii

În anul 2023, Aquatim a recepționat lucrări realizate din surse proprii în valoare de 13 milioane de lei. Cea mai vizibilă dintre acestea este amenajarea Muzeului Apei, prin transformarea fostei Uzine de apă Urseni. Investiția, inaugurată în luna iunie, s-a ridicat la 7,8 milioane lei.

Restul lucrărilor realizate din surse proprii reprezintă îmbunătățiri ale sistemelor de apă potabilă și uzată din toată aria de operare și sunt preponderent, automatizări ale stațiilor de pompare și tratare și reabilitări de rețele.

Aplicație mobilă și noi facilități online

Se pregătește lansarea MyAquatim, o aplicație mobilă dezvoltată pentru a oferi clienților și publicului larg acces facil și rapid la informațiile și la serviciile prestate de Aquatim.

MyAquatim oferă utilizatorilor numeroase facilități pe dispozitivele mobile: vizualizarea și plata facturilor, activarea facturii electronice, evidența plăților, transmiterea indexului controului și vizualizarea istoricului de consum, transmiterea unei sesizări. De asemenea, sunt localizate pe hartă punctele de lucru Aquatim din Timișoara și din județ, sunt ușor accesibile datele de contact ale companiei și informații legate de scadențe de plată, perioadele de transmitere a indexului, calitatea apei sau intervenții care întrerup serviciile de utilitate publică de alimentare cu apă, calitate apă.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/