Aquacaraș plătește peste 200 de milioane pentru țevi garantate 150 de ani că nu se sparg!

gheorghe filipescu aquacaras

Gheorghe Filipescu a scos din rahat societatea de apă și canal a județului Caraș-Severin, iar în următoarea perioadă, numai în Reșița vor fi investiți peste 200 de milioane de lei!

O asociere de firme din Iași își trimite oamenii la Reșița să finalizeze o lucrare începută în 2014, dar de care SC Hidroconstrucția și-ar fi bătut joc, așa cum a constatat directorul Filipescu. „Am semnat astăzi contractul pentru lucrări la apă și canal după ce a fost reziliat contractul cu Hidroconstrucția. E vorba despre 35,7 milioane fără tva, pentru 45 la sută rest de executat din vechiul contract.  Valoarea inițială a contractului încheiat cu Hidroconstrucția a fost de 55,5 milioane lei. A fost adjudecat în 2014, după cinci ani, era progres în lucrări de doar 55 la sută. A fost un semnal de alarmă, era o mare incertitudine și am reziliat. Am intrat în procedură de atribuire din nou. Din mai 2020 a fost scos contractul la licitație publică de cinci ori până astăzi. L-am suplimentat cu 2,4 milioane lei, sume provenite din economiile făcute din alte contracte. Am scos din nou la licitație și avem astăzi un constructor. Au fost trei asocieri de firme interesate.”, a precizat directorul general al societății.

În timp ce firmele moldovene vor lucra la rețelele de apă și canalizare din Reșița, Aquacaraș se va judeca atât cu Hidroconstrucția, cât și proiectantul și chiar cu foști reprezentați ai societății, care au permis ca sume amețitoare se să ducă pe Apa Sâmbetei. „Avem un dosar în instanță cu toți cei care și-au bătut joc de această firmă!”, a explicat Filipescu.

Prin contractul semnat astăzi se continuă toate lucrările care au fost începute și nerecepționate din 2014 până la rezilierea contractului cu Hidroconstrucția. „Tot ce a rămas de executat și tot ce nu s-a recepționat.”, a detaliat directorul Aquacaraș.

celtic transilvania 1000x100px

Investițiile nu se opresc însă aici. După ce Reșița și întreg județul Caraș-Severin și-au bătut efectiv joc de cele peste 100 de milioane de euro primite de la Uniunea Europeană pentru a intra în civilizație, acum alte sume amețitoare urmează să fie cheltuite pentru a repara ce nu funcționează și ce s-a furat. „Conducta făcută pe ISPA este praf! O cârpim toată ziua! Acum folosim țevi garantate 150 de ani!”, a recunoscut Filipescu, care are și o veste bună: „Investim 143 de milioane pentru lucrări numai în Reșița. Suntem pregătiți să le scoatem la licitație!”

Până atunci există însă o temere legată de contractul semnat astăzi. Lucrarea trebuie finalizată în 12 luni, de un constructor care a mai realizat o singură dată astfel de lucrări. Acum vreo șapte ani!