Aquacaraș SA, operatorul județean de apă și canal, funcționează de câteva zile fără Consiliu de Administrație. O situație fără precedent care, după toate probabilitățile, va persista cel puțin o lună.
S-a ajuns aici în urma unor procese în care au fost contestate unele hotărâri luate de Consiliul Județean Caraș-Severin, instituție care deține majoritatea acțiunilor la SC Aquacaraș SA – 64,43%.
Totul a început în luna iulie 2017 când, prin Hotărârea nr. 164, consilierii județeni au desemnat cei șapte candidați pentru Consiliul de Administrație. Avocatul Dan Stan a atacat în instanță Hotărârea CJ, pe considerentul că nu s-a respectat ierarhia fundamentată de către expertul independent.
Prin Hotărârea CJ nr. 37/28 februarie 2019, a fost revocată expres Hotărârea nr. 164 și s-a mandatat Direcția Juridică din Consiliul Județean să promoveze o acțiune în instanță și să anuleze Hotărârea AGA nr. 4/A/ din 10 august 2018, prin care s-a numit Consiliul de Administrație la SC Aquacaraș SA.
În luna septembrie a anului trecut, Tribunalul Caraș-Severin a respins ca nefondate apelurile declarate de pârâta SC Aquacaraş SA şi de intervenientul Stan Dan în contradictoriu cu reclamantul-intimat Consiliul Judeţean Caraş-Severin, împotriva sentinţei civile nr. 365/30.09.2019, pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosar nr. 379/115/2019, având ca obiect anularea Hotărârii AGA, iar Curtea de Apel Timișoara a procedat la fel, în urmă cu câteva zile, dispunând anularea definitivă a Hotărârii AGA nr. 4.
„În aceste condiții, consilierii județeni vor trebui să se întrunească într-o ședință extraordinară, în luna martie, pentru a propune candidații ce urmează să fie validați de AGA, în consonanță cu sentința definitivă a Curții de Apel Timișoara și lista ierarhizată și fundamentată de expertul independent”, spune secretarul județului, Darian Ciobanu.
Simplu de zis, greu de făcut, în condițiile în care, de pe lista inițială despre care se vorbește, nu se poate miza pe cel puțin șase persoane. Este vorba de Dan Petrescu și Mihai Trifunescu, cei care nu mai lucrează, avocatul Dan Stan, care ar avea de ales între funcția de subsecretar de stat în Ministerul de Interne și C.A. Aquacaraș SA, Aurel Marinescu și Diana Mihaela Panduru, ajunși între timp funcționari publici, Anatoli Liber, care devine incompatibil, fiind angajatul societății de apă și canal. Mai mult, legea presupune ca din C.A. să facă parte obligatoriu cinci absolvenți de studii tehnice și doi absolvenți, fie economiști, fie juriști, ceea ce în situația dată nu pare posibil.
Managerul societății, Gheorghe Filipescu, spune că societatea poate funcționa și fără Consiliul de Administrație, pentru o perioadă determinată, măsurile putând fi luate cu aprobarea Adunării Generale a Acționarilor.
Chiar dacă situația va fi rezolvată în urma ședinței Consiliului Județean, noul Consiliu de Administrație va avea o viață foarte scurtă, doar până la sfârșitul actualului mandat al forului județean.