Situația dă dreptate celor care încă de la izbucnirea scandalului acuzau că, de fapt, acţiunile Ministerului Finanţelor sunt doar artificii de imagine menite, mai degrabă, să facă rău unei societăţi care a adus în judeţ investiţii de sute de milioane de euro pentru a genera dispute politicianiste făcând rău, practic, unui judeţ întreg.
În momentul în care Ministerul Finanţelor a impus nişte corecţii financiare Aquacaraş ca urmare a derulării programului ISPA, corecţii care au cumulat 2 milioane de euro şi pe care, la acea vreme, Aquacaraş a cerut să le plătească eşalonat şi să le poată plăti în funcţie de încasări, Ministerul Finanţelor a refuzat reeşalonarea datoriilor sau plata în rate a acestei datorii şi a pus sechestru asigurator pe toate bunurile societăţii. Neoficial, toţi au explicat atunci că nu are societatea capacitatea să achite eşalonat aceste sume. Ba chiar a fost executată silit şi o serie de bunuri au fost vândute la licitaţie.
Mai mult, societatea a fost foarte grav afectată pentru că, din cauza declaraţiilor neresponsabile din presă, Aquacaraş a fost pusă practic în incapacitatea de a mai cofinanţa proiectele europene pentru care fusese deja eligibilă căci nici o bancă nu mai avea curajul să-i acorde vreun credit, blocând practic atât lucrările din judeţ, cât şi activitatea firmelor implicate.
Asta pentru ca, apoi, Ministerul Finanţelor să se răzgândească şi să accepte reeşalonarea sumei şi plata ei în rate. „Iacătă că e deja aproape un an de zile de când plătim aceste datorii în rate şi le plătim lunar, nu avem probleme, deşi atunci mulţi ziceau că nu am avea posibilitatea achitării”, spune directorul Anatolie Liber.
În concluzie, totul a fost, în fapt, mult fum pentru nimic, costurile fiind suportate de locuitorii judeţului care au pierdut în urma acestor executări silite şi vânzarea bunurilor la licitaţie pentru ca, mai apoi, Finanţele să accepte reeşalonarea.