În prima zi de recensământ, peste 2.800 de timișeni s-au autorecenzat, iar în a doua zi a programului în jur de 5.600 de persoane au completat chestionarele puse la dispoziție de autorități, arată datele Direcției de Statistică Timiș. După etapa care se încheie în 15 mai, urmează una de recenzare clasică, din poartă în poartă.
„Etapa de autorecenzare ține din 14 martie până în 15 mai. După această etapă, urmează una de recenzare clasică, din poartă în poartă, la toți cei care nu s-au autorecenzat. Aceste persoane vor fi recenzate tot pe tabletă. În prima zi de recensământ au fost completate, în Timiș, 2.811 chestionare și până la finalul celei de-a doua zile 8.446 de chestionare. La nivel național, în prima zi s-au completat 61.979 de chestionare, atât persoane, cât și locuințe, iar la sfârșitul celei de-a doua zile – 182.273 de chestionare.”, a declarat Sorin Belea, directorul Direcției de Statistică Timiș.
În această etapă a recensământului, fiecare persoană, pe propria răspundere, se autorecenzează. Cei care o pot face singuri vor completa chestionarul oficial, cei care au dificultăți pot apela la un recenzor ARA (autorecenzare asistată). Recenzorii ARA sunt angajați de primării, direct proporțional cu numărul de locuitori care se estimează
că se află în acea localitate.
Sorin Belea a explicat și importanța recensământului.
„Recensământul este făcut de primarul localității. Primarul este cel care are interesul direct ca toți oamenii care trăiesc în acea localitate să fie recenzați. Statul român alocă o anumită sumă pentru fiecare persoană. Pentru că persoana are nevoie de sănătate – spitale, medici de familie, farmaciști -, școală, infrastructură – drumuri, canalizare. În esență, suma alocată pentru fiecare persoană trebuie să urmeze persoana, indiferent unde se mută. Dacă persoana își schimbă domiciliul, dar în acte nu apare această schimbare, suma alocată persoanei rămâne în localitatea din care a plecat, iar acolo unde ajunge nu îl urmează și suma. Diferența între recensământ și alte situații în care o persoană este obligată să își declare locuința e făcută de faptul că la recensământ declari singur unde locuiești. Nu contează ce scrie în buletin, contează ce spui tu.”, a explicat Sorin Belea.
Evoluția populației Timișului din 1948 până acum
Recensământul făcut în rândul populației din 1948 până în 2011 indică evoluția județului. Astfel, dacă în 1948, în Timiș figurau 588.936 de persoane, în 2011 numărul lor a ajuns la 683.540.
„Din estimările noastre, în 2021 vom avea o creștere de populație, vreo 20.000 de locuitori vom avea mai mult în județul Timiș. Va trebui să o confirme recensământul.”, a mai spus Sorin Belea.
În privința populației ocupate a județului Timiș, datele din 2020 indică faptul că 346,7 mii de persoane erau angajate, cele mai multe în domeniul industriei (99,7 mii), servicii (64,2 mii), comerț (52,7 mii) sau agricultură (50,5 mii).
Datele INS arată și că Timișul ocupă locul 3 la nivel național în privința PIB-ului județean și a celui pe cap de locuitor, după București și Cluj. Timișul este pe locul 2 la exporturi și pe 3 la importuri.
„E foarte interesant. Gândiți-vă că Argeșul, care e exportator Dacia, e după noi. O mare parte din Dacia și Ford sunt piese care vin din județul Timiș și sunt contorizate la nivelul județelor Argeș și Dolj. Chiar și așa, exporturile noastre le depășesc pe cele ale Argeșului.”, a explicat Sorin Belea.
Totodată, Timișul este cel mai mare județ ca suprafață al țării (869.665 ha), cu cea mai mare suprafață agricolă (691.299 ha).