Este oficial! Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de astăzi se regăsesc și cele trei proiecte de hotărâre care vizează renunțarea la banii europeni obținuți pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile în staționarele Spitalului Județean de Urgență Reșița. Ce spune ADR Vest despre decizia lui Romeo Dunca?
În ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin apar și cele trei proiecte de hotărâre, inițiate de Romeo Dunca, privind aprobarea intenției de încetare, prin acordul părților, a contractelor de finanțare pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița. Așadar, după ce a spus, în ședința din ultima zi a lunii mai, că va renunța la reabilitarea Staționarului 3 și atât, acum președintele CJ nu mai vrea să audă de lucrări în niciunul dintre staționare. Le consideră prea vechi și o investiție mult prea mare pentru forul pe care îl reprezintă.
În total, pentru cele 3 staționare din Reșița, Consiliul Județean ar fi primit, prin ADR Vest, 25,5 milioane de lei, iar contribuția proprie era de 15,7 milioane de lei. După ce proiectele tehnice pentru cele trei staționare au fost finalizate de firma ABRAXAS SRL, valorile au explodat. Mai precis, la aproape un an de la contractare, societatea a concluzionat că, pentru toate lucrările solicitate de Consiliul Județean, sunt necesari 71,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, din fonduri proprii, forul local ar fi trebuit să scoată de peste două ori mai mulți bani!
Este adevărat, cei aproximativ 35 de milioane de lei reprezintă o sumă enormă pentru veniturile Consiliului Județean Caraș-Severin, cum este la fel de adevărat că, odată implementate aceste proiecte, la această valoare, Caraș-Severinul ar fi avut trei clădiri cu destinația spital puse la punct, impecabile.
În același timp, Romeo Dunca ar fi avut variante: fie să se rezume doar la prima formă, cea în care Consiliul Județean ar fi scos din buzunar cei 15,7 milioane de lei (cheltuieli neeligibile), iar ADR Vest ar fi suportat cei 25,5 milioane, fie să renunțe la anumite lucrări și astfel să reducă valoarea până la un nivel pe care județul l-ar fi putut suporta.
O altă variantă pentru ca cele trei clădiri să fie reabilitate ar fi fost accesarea unui credit pentru sumele neeligibile. Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană, Consiliul Județean avea dreptul de a accesa un astfel de credit, sumele nefiind luate în calcul la gradul de îndatorare.
Având în vedere că, pentru toate cele trei proiecte, data finalizării implementării contractului de finanțare era 31 iulie 2021, s-a convenit cu cei de la ADR Vest ca până în 15 iunie Consiliul Județean să decidă dacă mai dorește banii europeni sau renunță definitiv la ei. Ceea ce, de altfel, se va întâmpla astăzi, dacă proiectele de hotărâre inițiate de Romeo Dunca se vor concretiza.
Penalizări și repercusiuni
Pentru că renunță la finanțări, Consiliul Județean Caraș-Severin trebuie să plătească 575.628 de lei reprezentând asistența financiară nerambursabilă primită până la momentul rezilierii.
Ce riscă județul Caraș-Severin, în speță Consiliul Județean, în urma acestei decizii? „În cadrul POR 2021 – 2027 vor fi restricții de finanțare pentru proiectele din cadrul programelor operaționale regionale anterioare, reziliate la solicitarea beneficiarilor.”, au transmis reprezentanții ADR Vest pentru Express de Banat. Concret, județul ar putea da cu piciorul la alte investiții odată ce renunță la fonduri obținute.
Astăzi, la ora 12.00, consilierii județeni vor decide dacă sunt sau nu de acord cu renunțarea la finanțarea europeană. Rămâne de văzut câți dintre ei își vor asuma un astfel de gest și, mai ales, de unde a făcut rost Romeo Dunca de bani pentru spitalul modular și cel județean, în condițiile în care, în luna mai declara că va renunța la finanțările de la ADR Vest numai dacă va găsi o sursă de finanțare pentru ridicarea unei alte unități medicale.