Dacă, în trecut, sfârșitul de an însemna, pentru copii, un eveniment care conținea neapărat focul de artificii, actualmente „Foc de artificii” a devenit titulatura unei acțiuni specifice muncii de poliție. Având în vedere că, în anii precedenți, mai multe persoane au fost rănite sau chiar și-au pierdut viața din cauza manipulării greșite a materialelor pirotehnice în preajma sărbătorilor de iarnă, activitatea polițiștilor are în momentul de față tocmai scopul de a preveni aceste evenimente.
Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a desfășurat, în perioada 23 noiembrie 2020 –11 ianuarie 2021, acțiunea națională „Foc de Artificii”, coordonată de către Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Inspectoratul General al Poliției Române. Acțiunea a avut ca scop verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Rezultatele acțiunii desfășurate pe raza județului au constat în confiscarea a 376 de kg de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 14.500 de lei, nelipsind sancțiunile contravenționale și constatarea unor infracțiuni la regimul materialelor pirotehnice.
„În județul nostru, polițiștii au derulat 43 de activități de control în complexe, pieţe, târguri şi alte obiective și au fost controlate 10 persoane fizice şi juridice autorizate. Astfel, au fost depistate 11 persoane fizice şi juridice neautorizate să desfășoare activități cu materiale pirotehnice, fiind constatate 12 infracţiuni și aplicate 3 sancțiuni contravenționale privind nerespectarea legislației în domeniu, în valoare totală de 4.500 de lei. În cadrul dosarelor penale instrumentate, polițiștii, sub coordonarea procurorilor, au efectuat 7 percheziții domiciliare, la adresele unor persoane bănuite de deținere și comercializare, fără drept, de materiale pirotehnice, în urma cărora au fost ridicate articole pirotehnice, bani și diferite mijloace materiale de probă”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Caraș-Severin.
Partea plină a paharului se referă la faptul că în perioada desfășurării acțiunii „Foc de artificii” nu au fost înregistrate evenimente negative, precum răniri, distrugeri sau incendii, ca urmare a folosirii neadecvate a acestor materiale.
Totodată, polițiștii atrag atenția că articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.